1–1-es döntetlennel, veretlenül jutott tovább a Fradi a Konferencia-ligában

2023. december 14. – 20:39

1–1-es döntetlennel, veretlenül jutott tovább a Fradi a Konferencia-ligában
Zachariassen ünnepli a gólját – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Két győzelemmel és négy döntetlen élte meg a kupatavaszt a magyar bajnoki címvédő Ferencváros az Európa Konferencia-ligában. Most látszott igazán, mennyire fontos volt a két héttel ezelőtti 98. percben kiharcolt győzelem Szerbiában. Hétfőn jön a sorsolás Svájcban.

A Konferencia-liga csoportkörének zárófordulójában a Ferencvárosnak egy pont kellett az olasz Fiorentina ellen a biztos továbbjutáshoz. Ha esetleg valaki arra számított, hogy a sorozat tavalyi döntőse félvállról veszi ezt a meccset, és megelégszik az egy ponttal, nem akar majd támadni, tévedett.

Az igaz, hogy a hétvégi, Roma elleni bajnokihoz képest mindössze ketten maradtak a kezdőcsapatban, Dibusznak már a kilencedik percben bravúrral kellett védenie. Mandragora szúrta rá 15 méterről, Dibusz a léc alól ütötte ki a labdát.

Két perc sem telt el, amikor egy jobbról belőtt labdára Brekalo mozdult az ötösön, Aaneba blokkolta a kísérletét. A szöglet után Barák elé került a labda, aki fordulásból lőtt, a jobb alsó mellé. A firenzeiek lendületét megfogta egy sérülés, az argentin Gonzálezt negyedóra után le kellett cserélni, a Fradi pedig ezzel együtt egyre többet birtokolta a labdát.

A 34. percben megvillant a magyar bajnok, és a meccs addigi legnagyobb helyzetét láttuk. Katona 14 méterről eresztett el lapos lövést, amit Christensen vetődve ütött oldalra. A kipattanót a felfutó Civic azonnal visszalőtte, be is akadt volna a labdája a léc alá, de a dán kapus akkor is a helyén volt, és szögletre tornászta. A sérülése után visszatérő Varga Barnabás előtt is adódott egy kisebb lehetőség, de éles szögből nem tudta a kapuba juttatni a labdát. Makreckis fejese bement volna, de nem volt benne elég erő, és a kapus magához ölelte a labdát.

A második félidő elején a Fradi meglepte a Fiorentinát.

A 16-os vonalánál Marquinhos húzogatott, az egyik menteni igyekvő védőről Abu Fani elé került a labda, aki megiramodott vele, jól passzolt középre, Zachariassen pedig ballal egy kicsit visszanyúlva irányította a léc alá labdát. Ez a találat azt is jelentette egyben, hogy csoportelső a Fradi, úgy várhatja a hétfői sorsolást.

Az 56. percben egy jobb oldali szöglet után Milenković nyolc méterről fejelt erősen a kapura, 20 centit tévedett, erre nem tudott mozdulni a magyar kapus. A 74. percben ugyanazt a szögletvariációt hajtotta végre az olasz csapat, Milenković ezúttal is könnyen elfejelte a labdát, Esiti elől Ranieri elrúgta a labdát a kaputól négy méterre, és a léc alá ment. Dibusz egy reflexmozdulattal még valahogy beleért, de nem tudta a kapufára tolni. A döntetlennel a Fradi továbbjutó helye nem forgott veszélyben, de a vereséggel már elkerülhetetlen lett volna a kiesés.

A Fradi visszaállt, a vendégcsapat passzolgatott, tartotta a labdát, a 79. percben Nzola már csak Dibusszal állt szemben, de rosszul találta el. Nagy helyzet volt, a lelátóról sokan megköszönték az angolai csatárnak, hogy lecsúszott a lábáról a labda. Mivel hasonlót már nem tudott kialakítani a vendégcsapat, a Fradi az 1–1-es végeredménnyel bebiztosította a helyét a tavaszi folytatásban. A második hellyel az Európa Liga harmadik helyezettjei közül kap ellenfelet Dejan Stanković csapata.

„Nagyon kemény mérkőzés volt, igazi csapatként dolgoztunk, így lett meg az az eredmény, amit szerettünk volna.

Nem is értem, hogy maradt ott a bal lábam, csodálatos pillanat volt, amikor bement” – nyilatkozott az M4 kamerája előtt a norvég gólszerző, Zachariassen.

Ferencvárosi TC – Fiorentina (olasz) 1-1 (0-0)
Groupama Aréna, 20 657 néző, v.: Luis Godinho (portugál)
gólszerzők: Zachariassen (48.), illetve Ranieri (73.)
Ferencvárosi TC: Dibusz – Makreckis, Cissé, Aaneba, Civic (Botka, 65.) – Abu Fani, Esiti (Ben Romdhane, 79.) – Katona (Besic, 79.), Zachariassen, Marquinhos – Varga B. (Lisztes, 58.)
Fiorentina: Christensen – Kayode, Ranieri, Milenkovic, Parisi – Mandragora (Nzola, 62.), Lopez – Gonzalez (Ikone, 20.), Barak, Brekalo (Kouame, 62.) – Beltran

A csoport végeredménye: 1. Fiorentina 12 pont, 2. Ferencváros 10, 3. Genk 9, 4. Csukaricski 0.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!