A mentális blokk pánikot szül, sokadszor látjuk ezt a női kéziben

2023. december 5. – 11:18

A mentális blokk pánikot szül, sokadszor látjuk ezt a női kéziben
Töpfner Alexandra (b) és Vámos Petra az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Montenegró – Magyarország mérkőzés végén a svédországi Helsingborgban 2023. december 4-én. A magyar válogatott 24-18-ra kikapott Montenegrótól, így két pontot visz magával a középdöntőbe – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi időben kaptunk már ízelítőt abból, mennyire képes alulmúlni a tudását a magyar női kézilabda-válogatott, de bármennyire is voltunk felkészültek, a hétfő esti, Montenegró elleni, világbajnokságon játszott meccs második félideje még a legedzettebb drukkereket is sokkolta. Elsősorban azért, mert az első félidő végén még rendben volt a védekezés, Böde-Bíró Blanka bravúrok sorát mutatta be, így jelentős részben ennek köszönhetően a második félidőre 10-7-es előnnyel mehettek a magyar játékosok. A két jobbátlövő, Papp Nikolett és Klujber Katrin megtalálta a megoldást a montenegrói fallal szemben, Papp egymás után kétszer is elpattintotta a labdát a kapus lába alatt.

A szünetre mosolygósan ment a csapat, megbeszélték, hogy az első tíz percben majd kifejezetten figyelni kell, mert a meccsek többsége ebben a periódusban dől el. Most is így lett, csak épp fordítva, mint ahogy gondoltuk. A 33. és a 40. perc között Montenegró egy 6-0-s sorozattal lényegében el is döntötte a meccset.

Nehéz megjelölni a pillanatot, mikortól kezdett eluralkodni a pánik, de mindenkire hatással volt, a testbeszéd ezúttal is többet mondott ezer szónál.

A játékosok nem biztatták egymást, és csak elvétve beszéltek egymással védekezésben, és ha góllal fejeződött be az ellenfél támadása, üres vagy lemondó tekintetet váltott ez ki, nem dacot. Mint ha egy járványban lennénk, úgy ragadt át a görcsösség mindenkire. De haladjunk sorjában, még ha fájdalmas is felidézni, mi történt.

11-8-as magyar vezetésnél szép magyar akciót láttunk, amiből Töpfner nagy szögből mellkason lőtte a kapust a szélről. Klujber elkésett a védekezésben, nem tudta megelőzni Deszpotovičot. Hetes, Mugosa bevarrta, így lett 11-9.

Megint a szélre forgattuk le a labdát, a Töpfner helyére beküldött Lukács lábhoz próbált lőni, a kapus a helyén volt, nálunk marat a labda, de Kuczora felső sarok felé tartó lövését is kiütötte a kapus. Az ellentámadásban Brnovič befordult beállóból, gól. Klujberre jött ki a következő figura, betört, félmagasan lőtt, Batinovic ezt is megfogta. Válaszképpen Pletikosič egy az egyben, mintaszerűen ellépett Kucsora mellett, és máris egyenlő lett az állás, 11-11. Ekkor már szembetűnő volt, hogy valami félrecsúszott. Schatzl rossz passzát nem tudta megfogni Lukács, Brnovič első ziccerét fogta Bíró, oldalt ment ki a labda, ugyanaz a figura, és Brnovič nem hibázott hat méterről. Magyar labdaeladás, megint Brnovič fordul be, 11-13. Teljes bizonytalanság, Vámos nem érti Klujber mozgását, kidobja a pályáról a labdát. Bordás elkésik, lerántja a beállót, jogos a hetes, Mugosa be is lövi, és az így kialakult 11-14-es eredményről már mindenki tudta, hogy nincs visszaút. Idő lett volna még, de terv, ötlet, önbizalom és hit nem.

A meccs legjobbja: Batinovic kapus – Fotó: Illyés Tibor / MTI
A meccs legjobbja: Batinovic kapus – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ahogy a korábbi kapitány, Elek Gábor mondta az M4 stúdiójában, felemeltük Montenegrót. Konkrét pont nincs, mikor, és mivel, csak a sok apró pontatlanság adódott össze, ami bénítólag hatott. Sokadszor nem bírta el a téttel járó feszültséget a csapat. A másik korábbi kapitány, Danyi Gábor arra célzott, hogy nagyon jó lenne a lehető leggyorsabban elfelejteni, hogy a mostani játékosok java része a juniorok közt sikeres volt, mert az a múlt.

Az első pillanattól tudták a játékosok, hogy ha ki is kapnak valamelyik meccsen, minden gólnak jelentősége lehet, mert ha nem is jutnak be a negyeddöntőbe, még a kilencedik hely még olimpiai selejtezőt érhet. Ez a hat gólos (18-24-es) vereség ezt az esélyt is lefelé húzza.

Mivel Deszpotovič és Grbič is játszott Magyarországon, közelről láthattuk őket, tudtuk, hogy hasonló képességűek, mint a magyarok. A montenegrói válogatott a Buducsnosztra épül, amelyik idén korántsem félelmetes hírű, a Bajnokok Ligájában csak egyszer nyert idén – most mégis fel tudták szívni magukat.

A sokadszor előforduló mentális blokk okát kellene már egyszer kideríteni.

És most még csak azt sem mondhatjuk, hogy a rossz kezdésből nem tudtunk észhez térni, mint tavaly a horvátokkal szemben, mert értékelhető, eredményes játékból kiindulva sikerült totálisan szétesni. Az értékelhető játékhoz persze kellettek Bíró bravúrja is.

A folytatás csütörtökön jön, Szenegál vagy Kína ellen, aztán Svédország és Horvátország a két utolsó ellenfél a középdöntőben, szombaton és hétfőn. A tornának még nincs vége, a hollandok elleni két felkészülési meccsen is tudott a válogatott egyik napról a másikra jelentősen javulni, most is erre lenne nagy szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!