Kötelező lesz a nyakvédő a nemzetközi hokiszövetség meccsein, miután egy játékos nyakát elvágta egy korcsolya

2023. december 5. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az október végi nagy-britanniai halálos baleset után kötelezővé teszi a nyakvédő használatát valamennyi rendezvényén a Nemzetközi Jégkorong Szövetség – írja az MTI. A magyar szövetség (MJSZ) a következő idénytől írja elő a felnőttek számára az alkalmazását. Az utánpótlásban már eddig is kötelező volt a viselése.

Október végén a Nottingham Panthers–Sheffield Steelers-meccsen egy ütközés után megvágta egy korcsolya éle az amerikai Adam Johnson jégkorongozó nyakát. A sportoló a kórházban belehalt a sérülésbe. November közepén letartóztattak egy férfit, akinek a gyanú szerint köze lehetett a játékos halálához. A nyomozás még zajlik, azt egyelőre nem tudni, pontosan kit és miért tartóztattak le.

Az eset után az IIHF vezető testülete az orvosi bizottság javaslatára úgy határozott, hogy előírja a kifejezetten erre a célra kialakított nyaki védők viselését.

A közlemény hangsúlyozza: felnőtt, junior (U20) és ifjúsági (U18) korosztályban is használni kell a felszerelést. A szabály hatálybalépésének pontos dátumát a felszerelésgyártók ellátási lehetősége határozza meg. Amíg a szabály hivatalosan életbe nem lép, a nemzetközi szövetség továbbra is nyomatékosan javasolja, hogy minden IIHF-versenyen szereplő játékos viseljen nyakvédőt.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a hazai utánpótlásszinten eddig is kötelező volt a nyakvédő használata, a felnőttek számára pedig a következő idénytől lesz az az elnökség határozata alapján.

A legemlékezetesebb ilyen jellegű magyarországi eset 2015. október 13-án történt, amikor az Újpest–Fehérvár AV19 MOL Liga-mérkőzés 65. percében egy eleső játékos felvágódó korcsolyája megvágta a vendégek kanadai légiósának, Devon Kroghnak a nyakát. A helyszínen lévő orvosok próbálták elállítani a komoly vérzést, majd a csatárt kórházba szállították, ahol kétórás érsebészeti műtéten esett át, és egy vérrögöt kellett eltávolítani a nyaki vénájából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!