Sakkfeladvány: A távolodás kifejezetten hasznos is lehet a sakkban

2023. december 2. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

A helyzet könnyen átlátható, a sötét király a futójától és a gyalogjától vár átmeneti menedéket. Az állás reménytelen, de két lépésben nem is olyan könnyű eljutni a győzelemig, ha sötét pontosan védekezik.

Van viszont egy kulcslépés, amivel a világos le tudja zárni a partit, bármennyire is okosan védi a legfontosabb mezőket a sötét. Természetesen ezt a lépést kutatjuk most is, hogy utána boldogan hátradőlhessünk. Segítségül annyit, hogy nem az az üdvözítő megoldás, ha sakkot keresünk, inkább a tér kihasználása a fontos.

E heti sakkrejtvényünket is – szokás szerint – Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás:
1.Va2! Az eltávolodás (és időnként visszatérés) kínálja a megoldást, mert most a sötétnek irányt kell választania. A vezér a2-ről még jobban tudja sanyargatni a királyt.
Ha erre a futó lép g4-re, vagyis 1...Fg4, akkor a vezér g8-cal mattol, 2. Vg8
Ha a futó a másik irányt választja, vagyis g6-ot, 1...Fg6, akkor g2-ről érkezik a matt 2.Vg2
A program a király lépésével nem kalkulál, de ha a király g6-ra lép, vagyis 1...Kg6, akkor a vezér ugyanúgy g8-ról mattol 2.Vg8
Ha a király a g4 mezőt választja, tehát 1...Kg4, akkor is hasonló a képlet, és 2.Vg2-vel zárja el a menekülést

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!