Női kézi-vb: Az út járható az olimpiai selejtezőre, csak végig kell menni rajta

2023. november 30. – 12:26

Női kézi-vb: Az út járható az olimpiai selejtezőre, csak végig kell menni rajta
Golovin Vlagyimir kapitány eligazítást tart a válogatott tagjainak – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva


Csütörtök este a magyar női kézilabda-válogatottnak is elkezdődik az idei világbajnokság Svédországban. Klasszikus felhozó meccset láthatunk majd 20:30-tól, Paraguay az ellenfél Helsingborgban. A dél-amerikai kontinens erejét nem lebecsülve – Brazília megnyerte a világbajnokságot tíz éve –, ezen a mérkőzésen csak a gólkülönbség a kérdéses. Az viszont később kulcsfontosságú lehet, mert a lebonyolítás szerint a 9. helyért nem játszanak, ezért a gólkülönbségen múlhat, viszont ezzel a 9. hellyel optimális esetben már olimpiai selejtezőre lehet menni.

A kiírás szerint a 2-7. hely ér olimpiai selejtezőt, de a 9. hely azért értékelődik fel, mert nehéz elképzelni, hogy a házigazda franciák és az Eb-győzelmükkel már szintén kijutott norvégok ne legyenek a legjobb nyolc között, ezzel lejjebb tolva a selejtezőt érő helyezéseket.

Mi azonban most induljunk ki abból, hogy a magyar válogatott teljesíti az eredeti célkitűzést, és bejut a legjobb nyolc csapat közé,

egyúttal ott lesz az olimpiai selejtezőn, még akkor is, ha az előző vb-ken rendre két számjegyű helyezést értünk el: 11. (2015) 15. (2017) 14. (2019) és 10. (2021).

A negyeddöntőhöz a következő a recept: Paraguay után le kell győzni Kamerunt szombaton, aztán az Eb-harmadik, de a legnagyobb ászait nélkülöző Montenegrót. Ekkor megvan a csoportelsőség. A másik csoportból a házigazda svédek mellett a horvátok érkeznek, és vélhetően Kína. A svédek éremért indulnak csatába, nekünk sokkal fontosabb, hogy attól a Horvátországtól, amelyikkel azonos a tudásunk, harmadszor ne szenvedjünk vereséget. A 2020-as és a 2022-es Eb-n is a rivális nyert, mert a Székesfehérvárról ismert Tea Pijević kapus jó napot fogott ki, és naggyá is tette őt a csapat.

Azt már a sorsoláskor látni lehetett, hogy ha a többi ágat is figyelembe vesszük, a legjobb helyen van a magyar válogatott. Montenegró arra a Buducsnosztra épül, amelyik a BL-sorozat egyik szerény képességű csapata. Montenegró emellett a tavalyi Eb-n befutott a harmadik helyre, nekik az olimpiai selejtező már megvan azzal a helyezéssel. Az egykori győri Jovanka Radičevič a válogatottban már nem játszik, a legnagyobb sztár, Ðurdina Jaukovič pedig egy súlyos sérülés miatt legközelebb – jó esetben – áprilisban bevethető. Grbič, Čorovič, Brnovič így is ott lesz a pályán, de azt semmiképp sem mondhatjuk, hogy egyénileg jobb játékosokkal vonulnának fel, mint a magyarok.

A horvátok a már említett Pijevićen túl Camila Mičijevič bombáiban és Katarina Jezić beállójátékában bízhatnak, illetve abban, hogy Valentina Blazević jól mozgatja a társait, valamint hogy ő is gólerős lesz.

A magyar válogatottnak is vannak hiányzói, de a kapuban Bíró és Szemerey extra teljesítményre képes, ezt mindketten bemutatták már a szezonban. Bíró jó formába lendült, és a sportág sajátossága, hogy minden egyes kapusbravúr felértékelődik, ha abból sikerül egy gyors és pontos támadást vezetni. Két-három könnyű gól felszabadító hatását jól ismerjük.

A magyar keret:

  • Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC).
  • Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler).
  • Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Buzau – Románia).
  • Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen).
  • Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár).
  • Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
  • Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

A magyar szélsők a kapusokhoz hasonlóan a világ élvonalát képviselik, mindkét szélen rendben vagyunk. Schatzl és Lukács BL-döntős a Győrrel, hozzászoktak az éles helyzetekhez, Márton és Töpfner is képes lendíteni a csapaton.

A debreceni irányító, Vámos Petra az olimpián éljátékossá lépett elő, most is sok múlik rajta, és most Klivinyi Kinga mellett Simon Petra is képes tehermentesíteni. Simon 19 éves, a Fradi nagy ígérete, nem ismerik, ideális helyzet, hogy berobbanjon.

Klujber Katrin mellett Albek Anna lesz a másik jobbátlövő, ezen a poszton sem panaszkodhatunk, arról pedig, hogy balátlövőben se legyen hiányérzetünk, Kuczorának és Juhásznak kell gondoskodnia. Ha fontos időszakban, a második félidő derekán 3-4 gólt hozzá tudnak tenni a csapathoz, az nagy lépés lehet egy-egy sikerhez. A beállógólok nélkül sem lehet meccset nyerni, Pásztorra hárul nagyobb szerep, mert Bordás keveset volt játékban.

A sikeresség receptje persze a védelem lesz, a beállóknak a védekezésben is magas színvonalon kell teljesíteniük.

A kottát tehát mindenki ismeri, hogyan kell eljutni a legjobb nyolcig. Montenegró és Horvátország legyőzésével számolgatni se kellene, ha egy vereség becsúszik ellenük, akkor máris jöhet a minitabella, ami nélkül nem múlt el világverseny mostanában. De hátha majd most.

A csoportmeccsek sorrendje:

  • November 30., 20:30: Magyarország–Paraguay (tv: Duna World)
  • December 2., 20:30: Magyarország–Kamerun (tv: M4 Sport)
  • December 4., 20:30: Magyarország–Montenegró (tv: M4 Sport)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!