Sakkfeladvány a Telexen: két sötét gyalogból is vezér lehet, de egy mesterfogással mégis a világos nyer

2023. november 26. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Első látásra is szembetűnő a mai feladványunk állásáról, hogy a sötét gyalogok nagyon megiramodtak: kettő is csak egy lépésre van attól, hogy vezérré változzon. A második gyors felfedezésünk az lehet, hogy a sötét tisztek talán túlságosan is körbeállják a királyt, és így elveszik a hatékonyságuk. A harmadik észrevétel: világos egy roppant veszélyes felfedett sakkal rendelkezik.

Összegezve: világosnak olyan tervre van szüksége, ami gyorsan lezárja a partit, nehogy a sötét gyalogok átalakuljanak vezérré. Ez az állás két lépésben nyerhető, de mint mindig, az ehhez vezető matthoz az első lépés a kulcs.

Segítségül annyit, hogy nem az az üdvözítő megoldás, ha sakkot adunk, inkább a megsemmisítő hadállásra koncentráljunk. A számítógépen ezúttal is végig lehet kattintgatni a variációkat.

E heti sakkrejtvényünket is – szokás szerint – Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

1.Vh8! Most a centrális Fd4 mattot valahogy védeni kell. A gyaloglépések ezt nem oldják meg, de igazából nincs is megoldás.
Ha a király lép, vagyis 1...Kf3 akkor a vezér a h vonalon maradva mattol, h3-ról. 2.Vh3 matt
Ha a király a másik irányba menekülne, 1...Kd3, a vezér nem hagyja, és d4-ről csap le rá, tehát 2.Vd4 matt
A huszár elugrásaira is változatos a paletta:
Ha a b1-et választja, 1...Hb1(b3) akkor is h3-ról jön a megsemmisítés, tehát 2.Vh3 matt
Ha a huszár a c4-et választja, 1...Hc4 akkor 2.Fxe1 matt felfedett sakkal vagy csak simán 2.Vh3
Ha a huszár f3-at vagy f1-et választja, 1...Hf3(f1) akkor ismét részünk lehet a csoda szép felfedett sakkal adott futólépésben, vagy a futó leütésével 2. Fxe1 matt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!