Sírva jöttek el a gyerekek a Statisztika pingpongtermétől, kitiltották őket

2023. november 10. – 11:08

Sírva jöttek el a gyerekek a Statisztika pingpongtermétől, kitiltották őket
A Marczibányi téri asztalitenisz-csarnok 2023. november 10-én – Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A gyerekem nem értette, mi történik, másik kettő sírva fakadt, amikor megtudta, hogy nem mehetnek edzeni, mert nem válogatott kerettagok. Korukból adódóan ők még nem is lehetnek válogatottak, mert fiatalok hozzá. Van, aki két éve kezdett, van, aki három, de vannak többen a kezdő csoportban akik idén szeptemberben kezdtek komolyan edzeni. Ez heti öt edzést jelent minden gyereknek. Most az esélyt is elveszik tőlük, hogy válogatottak legyenek. Hogy mondjam el nekik, hogy egy jogi vita miatt kitiltották őket onnan, ahová évek óta járnak pingpongozni?” – így panaszkodott a Telexnek egy szülő a leghíresebb magyar asztalitenisz klubnál, a Statisztikánál kialakult helyzetről. Ahol most 10 év alatti gyerekek is vannak, akik rendszeresen szeretnének játszani, de nem tehetik meg. Tizenöt gyerekről van szó, ami nem magas szám, messze nem annyi, mint egykor volt, de ebben a sportágban, ami nincs a tao-körben, minden egyes gyereknek örülnek, senkit sem szeretnének elveszíteni.

A Statisztika PSC az valaha volt egyik legsikeresebb hazai sportklub, 25-ször nyerte meg az asztaliteniszben a Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK). 2021 óta felnőttekkel már nem foglalkozik a klub, csak az utánpótlással, de a válogatott gerince innen kerül ki.

A hazai szövetség, a MOATSZ júniusban megválasztott elnöksége úgy határozott, hogy rendezni kell a klubbal a szövetség kapcsolatát, és ennek egyik elemeként kiszámlázott 16 millió forintot, 2022-ig visszamenőleg bérleti díjként. A Kovacsics Imre vezette elnökséget idén iktatták be, az elnök nem a sportágból jött, hanem egészségturisztikai szakember, a hazai fürdőszövetség alelnöke.

A klub a szokásjog alapján használta a termet negyven éve, a játékosaik zömmel akkor edzettek, amikor ott volt a felnőtt vagy valamelyik korosztályos válogatott is. A termet Ormai László mesteredzőről nevezték el, aki annak idején megalapította a szakosztályt.

Elmondásuk szerint öt-hat asztalt használtak a játékosaik, a villanyszámlát minimális mértékben növelte az ott tartózkodásuk. Úgy gondolják, hogy korosztályos és a felnőtt válogatottnál folyó munkát semmilyen formában nem zavarták a játékosaik, mert elkülönítve végezték a klubedzéseiket, a szélső soron álló asztalokon, amit a válogatott keret amúgy sem vett igénybe. Meglátásuk szerint a példakép funkció ennél jobban nem is érvényesülhet, amikor felnőtt, világbajnokságot és olimpiát megjárt játékosok mellett lehetnek ott a feltörekvő ifik, vagy azok, akik még nagyon az út elején járnak.

„Teljes joggal fordulhatna hozzánk bármelyik magyarországi klub, hogy az ő költségeit is mi álljuk”

– érvelt Kovacsics a szeptemberi közgyűlésen, és törvényellenesnek nevezte, hogy a szövetség korábbi elnöke, az Eximbank exvezetője, Nátrán Roland látta el Statisztika UAK elnöki tisztét is egyben.

Az első eset, hogy nem mehettek be a gyerekek a szokásos időpontban edzeni, november másodikán történt, amikor őszi szünet volt. Ezt Bajdik István, a játékvezetői bizottság korábbi elnöke írta meg egy levélben, ami eljutott hozzánk is, ezek után beszéltünk egy neve elhallgatását kérő szülővel. A korábbi Európa-bajnok játékost, Oláh Zsuzsa edzőt is megkerestük, aki megerősítette, hogy így történt, de bővebben szeretett volna nyilatkozni.

A sztori úgy folytatódott november 8-án, hogy a szövetség vezetői lecserélték a terem zárait, hogy csak azok mehessenek be, akiknek szerintük jogosultságuk van ehhez. Mellékszál: Csonka András paralimpikon hetek óta nem edzhet ott az edzője, Aranyosi Péter kitiltása miatt. Csonka a 2016-os paralimpiáról ezüstéremmel tért haza, egyelőre még nincs kvótája a párizsi olimpiára, ezért küzdene most.

A szövetség alelnökétől, a civilben ügyvéd Volsik Tibortól azt kérdeztük, nem lehetett volna-e szelídebb, arányosabb megoldást találni. Erre tömören úgy felelt, hogy a klub részéről etikátlan, szándékolt hisztériakeltés volt a gyerekek bevonása.

A jelenlegi Statisztikának, aminek a pontos neve Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klub, nincs köze a legendás elődhöz, mert az megszűnt – mondta az alelnök. Borzasztó igazságtalanságnak nevezte, hogy egy klub a központi források tíz százalékát kapja meg, miközben 250 tagszervezetük van amelyeket messze nem tud a szövetség ilyen mértékben támogatni, és a területi szövetségek is csak 450 ezer forintot kapnak évente, nem pedig 30 milliót.

Figyelmeztették a Statisztika elnökét, Bálványkövi Istvánt, hogy ezt a kapcsolatot le akarják zárni. Az eredeti határidő 2023. október 16. lett volna, de a Statisztika UAK elnöke levélben kérte, hogy módosítsák a határidőt 2023. október 31-re, ennek eleget tettek.

„Ekkor húztunk egy éles határvonalat, és november másodikától csak a mi engedélyünkkel mehetnek be versenyzők a terembe, bevontunk egy biztonsági céget is. A mi koncepciónk, hogy a csarnok alapvetően a felnőtt és utánpótlás válogatottak otthona. Amikor bennünket megválasztottak, arra kaptunk felhatalmazást, hogy ami addig igazságtalan volt, vagy rosszul működött, ne úgy menjen tovább. A változtatásra kaptunk mandátumot.

Ez egy megrendezett, hatásvadász, hangulatkeltő jelenet volt, amiről nem a szövetség tehet.

Nonszensz lenne, ha a válogatott játékosok edzenek, a terem másik végében meg közben ott lennének gyerekek. Amikor a fociválogatott Telkiben készül, a másik térfélen nincs ott egy kölyökcsapat. Vannak a közelben kibérelhető termek, el kellett volna már kezdeniük a keresgélést.”

Volsik úgy gondolja, hogy ugyan csak a nyártól vették át a szövetség irányítását, joguk van a számla visszamenőleges rendezéséhez is, mert a szövetséggel állt kapcsolatban a Statisztika, és nem az előző elnökkel. Bár a helyzetet kétségtelenül nehezíti, hogy szerződést a korábbi vezetés nem kötött. „A szokásjog viszont a NAV előtt ismeretlen” – összegzett az alelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!