Pepe a futball szégyenéből lett egy legendás BL-rekord megdöntője

2023. november 9. – 05:00

Pepe a futball szégyenéből lett egy legendás BL-rekord megdöntője
Az ünneplő Pepe negyven felett is gólveszélyes – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Porto 2-0-ra legyőzte a Bajnokok Ligájában a belga Antwerpent, ezzel minden esélye megvan arra, hogy továbblépjen a csoportjából, három ponttal vezet ugyanis az ukrán Sahtar Donyeck előtt. Ez a siker sokkal több volt egyszerű győzelemnél a csapat életében, és különösen a védelem oszlopának, Pepének marad emlékezetes. A 40 éves játékos ugyanis a 91. percben előrehúzódott egy szögletnél, és ha már ott volt, a kapuba fejelte a beadott labdát. Tette mindezt az anyja születésnapján, amivel egy csapásra ő lett a BL történetének legidősebb gólszerzője. Már eddig is ő volt az európai elit sorozat legidősebb játékosa, ezt a rekordot október 26-án érte el. A Milannal BL-győztes olasz védő, Alessandro Costacurta 40 évesen és 211 naposan játszott a BL-ben, a portugál 30 nappal idősebben.

Mivel Pepe most gólt is szerzett, ezzel egy másik olasz, a világbajnok Francesco Totti rekordját adta át a múltnak. A portugál több mint két évvel volt idősebb a Roma csapatkapitányánál, amikor

40 évesen és 254 naposan bólintott a kapuba, míg Totti a CSZKA Moszkva elleni góljakor csak 38 éves és 59 napos volt, szinte még ifjonc.

Pepe világ életében megosztó figura volt, de úgy látszik, öregkorára lehiggadt valamennyire, az előző szezonban 24 meccsen csak 4 sárga lapot gyűjtött be a portugál ligában. 2022 februárja óta nem állították ki bajnokiról, akkor is csak a 101. percben kapta meg a második sárga lapját a Sporting elleni rangadón. 2019 óta ez az egyetlen piros lapja.

A középhátvéd neve mellett sokáig ott díszelgett a világ legmocskosabb futballistájának titulusa, amire – valljuk meg – rá is szolgált, ez a jelző egyáltalán nem volt túlzó egy időben. Az a jelenet például, amit 2009. április 24-én mutatott, egészen új taplósági szintet hozott be a futballba. A Getafe elleni meccsen Casquero elesett a kaputól nem messze, a tizenhatoson belül, nyilván egy tizenegyes reményében. Az elborult agyú Pepe pedig a fekvő játékos felett akkorát suhintott a lábával, hogy ha ez a parasztlengő (talán lábra is lehet ezt használni) jobban eltalálja a csatárt, egészen súlyos bajt is okozhatott volna. Így csak súrolta a hátát a stoplija. Miután megkapta a piros lapot, továbbra is dolgozott benne a düh, és eltorzult arccal még kiosztott pár pofont, neki állt feljebb.

Ekkor játszotta a második szezonját a Realban, és ezzel a performansszal hívta fel magára az egész világ figyelmét. Innen nem nagyon volt megállás, rálépett a földön fekvő Messi kezére, elgázolta Dani Alvest, bőven adott rá okot, hogy a Bleacher Report 2014-ben összeszedje a tíz legaljasabb megmozdulását. A YouTube-on is megörökítették az ámokfutását, és hát tényleg nehéz szavakat találni a tetteire.

Eközben a sikerek sem kerülték el a pályáját, 2014-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, igaz, a döntőben már nem ő állt a Real védelmének tengelyében, hanem Sergio Ramos és Varane. A 2016-os fináléban viszont ő volt Ramos párja, akkor is az Atlético Madridot verték meg, ahogy két évvel korábban. A válogatottban ebben az évben érte el legnagyobb sikerét, amikor a párizsi Eb-döntőben a hosszabbításban felülmúlták a franciákat. A portugálok ugyan öt sárgát kaptak ekkor, de Pepe egyet sem. Magyarország ellen a csoportmeccsen játszott, de inkább Ronaldo hisztije maradt örökbecsű, mintsem Pepe valamelyik megmozdulása.

Pepe éppen a német Thomas Müllert fegyelmezi a 2014-es vb-n – Fotó: Patrik Stollarz / AFP
Pepe éppen a német Thomas Müllert fegyelmezi a 2014-es vb-n – Fotó: Patrik Stollarz / AFP

2017-ben már a kispadon sem kapott helyett az újabb BL-győzelem idején, de a trófeáig vezető úton azért be-bekerült a csapatba. Megérezve, hogy az ideje lejárt, a török Beşiktaşhoz igazolt. Két szezon után a Porto játékosa lett, vagyis visszatért oda, ahol a komolyabb karrierje elindult 2004-ben.

A világbajnokságok történetében egyébként a második a legidősebb gólszerzők rangsorában, csak a kameruni csatár, Roger Milla előzi meg. Pepe Svájc ellen volt eredményes 2022 decemberében, a 6-1-re megnyert meccsen talált a kapuba. Marokkó ellen viszont már ő sem tudott segíteni a csapatán, a negyeddöntőben szégyenszemre kikaptak 1-0-ra. Az a jelenet viszont garantáltan emlékezetes marad erről a találkozóról, amikor Benatia a hátára teszi a kezét, Pepe pedig ezt érzékelve elesik, és fetrengeni kezd. A tévéközvetítés jól megmutatta, hogy nem történt szabálytalanság, a VAR-szobában is vélhetően csak mosolyogtak rajta a nagy halál eljátszásakor. A fél világ előtt nevetségessé tette magát.

„Úgy hiszem, zavarba jön, amikor látja a tévében a viselkedését. Egy kicsit szégyellheti magát, amikor a gyerekei ezt látják”

jellemezte őt az angol válogatott korábbi védője, Rio Ferdinand.

Mostantól viszont az övé a BL-rekord, és feltehetően ez még sokáig így marad. Mivel genetikailag szerencsés alkat, ki tudja, hogy az Európa-bajnokságon védő létére nem ő lesz-e a legidősebb gólszerző – már ha kiviszik a portugálok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!