Hihetetlen Sahtar-bravúr, legyőzték a Barcelonát a BL-ben

2023. november 7. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepetéssel kezdődött a Bajnokok Ligája keddi játéknapja. Az ukrán bajnok Sahtar Donyeck, amelyik most éppen Hamburgban játssza a nemzetközi meccseit, legyőzte a három forduló után a csoport élén álló Barcelonát. A győztes találat Sikan nevéhez fűződik, aki egy kontratámadást szép fejessel fejezett be. Többet volt a labda a katalánoknál, de erőtlenek voltak, az egész meccsen mindössze egyszer találták el a kaput.

A Sahtar már az előző BL-kiírásban is hontalan volt, akkor Varsóban, a Legia stadionjában lépett pályára. Mivel a donyecki stadiont már kilenc éve találat érte, azóta nem használhatják az egyébként hipermodern létesítményt.

A háború ellenére az ukrán bajnokság zajlik, a hazai bajnokijait zárt kapuk mögött játssza a csapat, amely Lengyelországban lakik és edz. A klub a legjobb játékosait értékesítette – Mudrik például a Chelsea-be igazolt 70 millió euróért januárban –, de ettől még európai szinten is versenyképes maradt. A donyeckieknek ez volt a második sikerük a Bajnokok Ligájában, korábban a belga Antwerpent úgy verték 3-2-re idegenben, hogy az első 45 perc után kétgólos hátrányban voltak.

A másik 18:45-kor kezdődő találkozón a Dortmund 2-0-ra verte a Newcastle-t, és a csoportja élére ugrott. Ráadásul nem csak átmenetileg, a francia Paris Saint-Germain ugyanis idegenben kikapott a Milantól 2-1-re, ezzel teljesen nyílt lett a csoport két fordulóval a vége előtt. A Dortmund 7 ponttal vezet, a PSG-nek 6, a Milannak 5, a Newcastle-nek 4 pontja van.

A játéknap legnagyobb arányú győzelmét, egy 6-0-s kiütést az Atlético Madrid hozta össze, amely a skót Celticet tömte ki. Nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy Maeda Daizen 20. perces kiállítása után nagyon sokat játszottak emberelőnyben. Ekkor már 1-0-ra vezetett az Atlético, a vége pedig nagyon sima lett. A csoport másik meccsén a Lazio 1-0-ra verte a Feyenoordot – itt a Celtic lényegében elszállt a továbbjutást nézve, az Európa-ligában való folytatásra sem sok esélyük maradt 1 ponttal állva. Az élen viszont nagy csata lesz, az Atlético 8, a Lazio 7, a Feyenoord pedig 6 ponttal áll.

Szintén aránylag nagy győzelmet aratott a BL-ben továbbra is hibátlan Manchester City, ők kedden 3-0-ra nyertek a Young Boys ellen. A végére emberelőnybe kerültek Pep Guardioláék, de mire Sandro Lauper megkapta a második sárga lapját az 53. percben, a Manchester City már beállította a 3-0-s végeredményt, részben Erling Haaland duplájával. A Manchester City ezzel 250 gólnál jár a Bajnokok Ligájában, 12. csapatként érték el ezt a számot, de mind közül a legkevesebb, 119 mérkőzés kellett csak ehhez nekik. A csoport másik meccsén az RB Leipzig idegenben verte 2-1-re a Crvena zvezdát, ezzel mindkét csapat már biztosan továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba, az idei BL-mezőnyből elsőként.

A meglepetést okozó Sahtar csoportjában a Porto 2-0-ra nyert a Royal Antwerp ellen, a második gólt a védő Pepe szerezte a 91. percben, 40 évesen és 256 naposan a BL történetének legidősebb gólszerzője lett. Ebben a csoportban a Barcelona és a Porto is 9-9 ponttal áll, a Sahtar 6, a Royal Antwerp pedig 0-val.

A 40 évesen BL-gólszerző Pepe – Fotó: Pedro Nunes / Reuters
A 40 évesen BL-gólszerző Pepe – Fotó: Pedro Nunes / Reuters

Eredmények, Bajnokok Ligája, 4. forduló, keddi játéknap

  • Atlético Madrid–Celtic 6-0 (2-0)
  • Lazio–Feyenoord 1-0 (1-0)
  • Dortmund–Newcastle 2-0 (1-0)
  • AC Milan–Paris Saint-Germain 2-1 (1-1)
  • Manchester City–Young Boys 3-0 (2-0)
  • Crvena zvezda–RB Leipzig 1-2 (0-1)
  • Sahtar Donyeck–Barcelona 1-0 (1-0)
  • Porto–Royal Antwerp 2-0 (1-0)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!