Sakkfeladvány a Telexen: néha egy kis toporgás is elég a csodás matthoz

2023. október 28. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

Világos olyan fölényt csikart ki ebben a partiban, hogy akár fel is adhatná a sötét. A világos vezért és a bástyát viszont nem is olyan könnyű olyan összhangba hozni, hogy két lépés alatt vége legyen a küzdelemnek. Mint minden esetben, ezúttal is a helyes első lépés kell a gyors kapituláció megtalálásához.

Egy kis feszültség is van azért ebben az állásban, mert meg kell találni a módját, hogy a legértékesebb bábut, a vezért, hogyan lehet megfelelően használni ebben a felállásban.

A számítógépen ezúttal is végig lehet kattintgatni a variációkat, és láthatjuk, nem lehet ellenállást kifejteni, ha megvan az első, jól irányzott lépés.

E heti sakkrejtvényünket is – szokás szerint – Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

1.Bb4!! Nem kell ide ágyú, elég a toporgás is. Most sötét kényszerhelyzetbe került: a királya továbbra sem tud lépni, és így a világos királynő ereje maximálisan érvényesül.
Ha a gyalog lecsapja a bástyát, elfogadja az áldozatot, vagyis 1... cxb4, akkor 2.Vc8 matt
Ha a király előtti gyalog próbál helyet engedni a királynak, tehát 1...a5 (a6), akkor a vezér az a6 mezőről tesz pontot a támadás végére, vagyis 2.V(x)a6 matt
Ha az e vonalon lévő gyalog indul meg, tehát 1...e5, akkor a vezér 2.Vd5 matt
Ha az f vonalon lévő gyalog lép egyet, tehát 1...f4, akkor pedig 2.Ve4 matt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!