Állandó taggá választotta Fürjes Balázst a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

2023. október 17. – 07:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja lett Fürjes Balázs, miután a szervezet Mumbaiban zajló közgyűlése a végrehajtó bizottság szeptemberi javaslatának megfelelően kedden megválasztotta a posztra.

„Egyedül Istené a dicsőség” – írta Fürjes a Facebookon, ahol azt is megosztotta, hogy 92 százalékos szavazati aránnyal választották meg. „Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól.”

Fürjes még áprilisban pályázta meg a NOB-tagságot, jelentkezését pedig a tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el, így a vb javasolhatta a közgyűlésnek tagfelvételre. Legutóbb a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke volt, és jelenleg is tagja a 2032-es brisbane-i ötkarikás játékokat előkészítő NOB-bizottságnak, írja az MTI.

Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a NOB közgyűlésének döntésével mandátuma akár több alkalommal is meghosszabbítható.

„Nagyon örülök és szívből gratulálok Balázsnak, ebből is látszik, hogy tavasszal jó jelöltet választottunk. Fürjes Balázs fél év alatt célba ért, ez ritka gyors siker” – mondta Gyulay Zsolt MOB-elnök. „Ahogy a mi sportágunkban szoktuk mondani: gondolkodás nélkül bevenném a kajak négyesembe” – közölte a MOB első embere.

Gyurta Dániel – aki a NOB sportolói bizottságának tagjaként NOB-tag – úgy fogalmazott: öröm, hogy a magyar sportdiplomácia az elmúlt években sokat fejlődött, és egyre több szervezetben képviselik magyar sportolók és diplomaták a világ sportolóit.

Az ötkarikás történelemben Fürjes lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gróf Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után. Aján Tamás mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!