Polgár Judit világossal játszott, és már látta a mattot, amikor színt cserélt, és sötéttel is megnyerte a partit

2023. október 5. – 04:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Hogy sakkozni fogok, az nem az én döntésem volt, hanem a szüleimé, de jó volt két nővér mellett belekezdeni. Hogy mikor hagyom abba, az viszont teljes mértékben az én döntésem volt”

– mondta Polgár Judit, aki miután 25 éven át vezette a sakkozónők világranglistáját, 2014-ben befejezte a játékot. A kétszeres olimpiai bajnok Polgár október 14-én a Világsakkfesztiválon szimultánt ad, az esemény felvezetéseként adott ízelítőt tudásából a Morgan Stanley magyarországi vezetője, Fogarasi Norbert ellen szerdán.

Egyedi partit játszottak, mert körülbelül nyolc lépés után váltottak, és a sötéttel kezdő, a szicíliai védelmet választó Polgár világossal folytatta. Huszonegynéhány lépés után abbahagyták, de azt mondta, szívesen játszaná tovább ezt a partit világossal, még akkor is, ha a számítógép azt mondja, hogy hátrányban van a két feláldozott gyalog miatt. Polgár mindig szerette kellemetlen nyomás alatt tartani az ellenfeleit. (A gép egyébként tényleg azt hozta ki, hogy világos hátrányban van.)

Erről eszébe is jutott egy sztori. Indiában nem egy játékos, hanem egy kisebb csapat volt az ellenfele, és a bemutató parti közben ő már látta, hogyan fog mattot adni három lépéssel később. Ekkor azonban jött a váratlan fordulat, arra kérték, hogy cseréljenek helyet, és sötéttel vigye tovább a játszmát.

„Átültem, ők szerencsére nem látták a kombinációmat, és ezt a kifejezetten hátrányos állást hosszú küzdelemben a magam javára tudtam fordítani. Akkor is kellettek a jó döntések” – mesélte.

Az idei fesztiválon a döntések kerülnek fókuszba, ez a központi téma, azért emlegette. A Nemzeti Galériában a szimultán mellett lesz sakkséta, ahol feladványokat, fejtörőket kell megoldaniuk a nevezőknek. A három Polgár lány, vagyis Zsuzsa, Zsófia és Judit is ott lesznek a helyszínen, dedikálnak. 1988-ban, vagyis 35 éve nyerték az első olimpiájukat, rajtuk kívül Mádl Ildikó volt még a csapatban akkor.

Döntéshozatal előtt – Fotó: Ághassi Attila / Telex
Döntéshozatal előtt – Fotó: Ághassi Attila / Telex

„Ahogy a sakktáblán, az életben is mindig minden folyamatosan változik. Úgy hozhatunk jó döntéseket, ha átlátjuk és képesek vagyunk alkalmazkodni, és közben jól érezzük magunkat a bőrünkben. A magabiztosság és a rugalmas gondolkodás elengedhetetlen a sikeres élethez. Ezeket a képességeket célszerű, hogy mihamarabb elsajátítsák a gyerekek. A sakkjáték, felkészíti őket arra, hogy mindig megtalálják a helyes utat, amikor nehéz döntések előtt állnak” – jelentette ki Polgár Judit.

A fesztivál október 15-én online formában folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!