Sakkfeladvány: az áldozathozatal is csak egy színlelés a tökéletes matthoz

2023. szeptember 3. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel kevés bábu van a táblán, ezt az állást könnyű felmérni. A vezér a bástyával az oldalán mindig halálos fenyegetést jelent, ezúttal sincs másként, de ehhez az álláshoz is kell egy kis rafinéria, hogy két lépésben be lehessen fejezni. Mert hát ezúttal is ez a feladat, a második lépésben a világos mattot ad.

Amikor az első látásra kézenfekvő első lépések kiesnek, akkor lesz jó a megoldás, ám ehhez kell egy kis fantázia, milyen mozgásteret hagyjon a világos a szűkre szabott védekezési lehetőségekben a sötétnek. Több jelzőt is találhatunk a kezdőlépésre, az áláldozat vagy a terelés is találó, de a legfontosabb: utána nem menekülhet a sötét király, bárhogy is küzd, belekeveredik a világos figurák összjátékába.

E heti sakkrejtvényünket is – szokás szerint – Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

A tábla széle felé sodródott sötét király kiszolgáltatott helyzetének ez a feladvány az iskolapéldája.
A bástyalépés a kulcs, e1-re kell mennünk vele. Tehát:
1.Be1! – tulajdonképpen ál-áldozat, hiszen ha a király leüti, vagyis 1...Kxe1-re a vezér d2-ről mattol, tehát 2.Vd2 matt jön.
Ha a futót elmozdítjuk, 1...Fe2 (és valamennyi lépés ezen az átlón, valamint Fh3) az átengedi a világos vezért, amelyik g1-ről befejezi a partit, így pedig 2.Vg1 matt.
Ha a futót a király mellé tesszük, az sem ad menedéket, mert 1...Fg2-re mert akkor a vezér a tábla széléről ad mattot, egészen pontosan 2. Vh4.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!