Az a szeretet, ami itt felénk árad, szétfeszíti a szívet

2023. augusztus 24. – 12:30

Az a szeretet, ami itt felénk árad, szétfeszíti a szívet
Kerekes Gréta a női 100 méteres gátfutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 22-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a bronzérmes kalapácsvetőt, Halász Bencét imádta a közönség a budapesti atlétikai világbajnokságon, hanem mindegyik magyar versenyzőt is, minden apró teljesítményért hálásak voltak, tapsoltak. Azok, akik családias hangulathoz voltak hozzászokva egy-egy magyar bajnokságon, most olyan hangorkánt kaptak, amit életük végéig nem felejtenek. Bemutatunk most két atlétát, akik már rutinos versenyzőként élték át a budapesti vb jelentette eufóriát.

„Eddig, ha versenyezni mentem, a családomat vagy a közeli barátokat nem lehetett lerázni, most pedig azok, akik eddig azt sem tudták, ki vagyok, engem ünnepeltek. Még ha nem is volt életem futása. Hát ezért érdemes volt. Érdemes volt a sok kemény év és a sok szenvedés. Nem jutottam tovább, elmaradtam az egyéni csúcsomtól is, ez is én vagyok, és mégis büszke vagyok rá. Mintha azért futottam volna lassabban, hogy többet legyek a pályán, hogy magamba szívhassam ezt a hangulatot. Nekem így is csak 13 másodperc járt meg pár század, de ezt sokáig magammal viszem” – értékelt fanyar humorral a 100 gáton az előfutamában hetedik, végül 13,09-es idővel kieső Kerekes Gréta. A versenyző nagyot esett a felkészülés hajrájában, az alkarját és a combját is megütötte, de ebből a rajtra már szinte semmi sem maradt, és ez egyébként is a sportág velejárója.

Az Amerikában tanuló atléta pontosan tudja, hogy ő már nem fogja megváltani a világot, mert már elmúlt 30 éves, ez a mostani az utolsó világbajnoksága. Látja, hogy az amerikaiak közel egy másodperccel jobbat tudnak kocogni, de hát ez egy ilyen sportág.

Eddig is imádta, ha nagy közönség elé kellett kilépnie, amikor 2017-ben Londonban vagy 2019-ben Dohában futott a világbajnokságokon. Színésznő szeretett volna lenni, de nagyon gyorsan a sport felé terelték. Szeret szerepelni, szeret beszélni. Megkoronázhatta volna a szezonját, ha továbbjut százon, még így is ott van a 4x100-as női váltó, aminek ő lesz a kezdő embere pénteken.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Nem szabadulnak meg még tőlem olyan könnyen a nézők, visszajövök. Sokszor megkaptam a kérdést, mit keresek még itt, minek vagyok még a pályán. Ez a vb választ adott. Azt csinálhatom, amit gyerekkorom óta imádok, és én még sose kaptam ilyen szeretetet, de valószínű, hogy magyar atléta sem. Nem mondom, tavaly vakartuk a fejünket az edzőmmel, miért nem megy, amikor mindent beleteszek, majd kiesik a szemem, és mégsem megy. Tartottam attól, hogy kezdek cikivé válni. 13,50 felett futottam tavaly, aztán idén lejöttem 13 alá, és 12,9-cel saját jogon kijutottam, összekapartam magam. Négy év után ismét képes voltam ilyen teljesítményre. A példám azt mutatja, bármilyen gödörből ki lehet jönni, tarthattak eddig fekete báránynak, hogy nekem már nem megy, önerőből van itt a helyem, egy vb-n. Gyerekkoromban áhítattal néztem Pistár Szilvit, úúúúristen mennyire vagány volt, és milyen gyors. Ugyanolyan vagány szerettem volna lenni, mint ő. Hát nekem ez adatott meg, egy vb, az egyik futáson túl vagyok, a másik majd jön. Nemcsak a húszéveseké a világ, de mindjárt elsírom magam. Ezt teszi a kor” – zárta jellegzetes iróniájával.

A tervei közt ott van még, hogy célba veszi a párizsi olimpiát, ha 13 másodperc alatt tud futni jövőre, akkor ez az álma teljesülhet is.

A 4x400-as magyar vegyes váltó is nagy olimpiai esélyt kapott azzal, hogy mindjárt az első napon a tizedik helyen zárt. A váltóra speciális szabályok vonatkoznak, jövőre ott lehetnek a bahamai világbajnokság 16 csapata közt. Azon a különversenyen két nemzetet kell megelőzniük, és akkor futhatnak a párizsi olimpián. Ennek a váltónak volt a második embere Kéri Bianka – előtte Molnár Attila, utána Wahl Zoltán és Molnár Janka futott –, és remekül teljesített. Azt kérdeztük tőle, az ilyen kézzelfogható olimpiai lehetőség mennyire csábító.

„A jövővel még nincs értelme foglalkozni. Szeptemberben majd szusszanunk egyet, októberben pedig, ha a szakemberek úgy látják, és szükség lesz rám, akkor rajtam biztosan nem múlik, hogy beleálljak a munkába, és a legjobb tudásom és akaratom szerint felkészüljek” – mondta a Telexnek a 29 éves veszprémi versenyző.

Kéri Bianka (j2) a női 800 méteres síkfutás selejtezőjének ötödik futama után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 23-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Kéri Bianka (j2) a női 800 méteres síkfutás selejtezőjének ötödik futama után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 23-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kéri szerint nagyon jól megfér egymás mellett a 400-as és a 800-as szám, mert ha gyorsulni akar a hosszabbik a távon, annak az alapfeltétele, hogy négyszázon is meglegyen a sebessége. Sokan csinálják ezt a világban, ő is egy közülük.

Kéri 800-on úgy lett elődöntős szerdán, hogy a várakozószobában kellett végigizgulnia az utolsó két futamot, és saját bevallása szerint imádkozott, hogy az ő 2:00,02 idejénél ne legyen két jobb. Végül egy sem lett. Idegtépő volt ez a várakozás, biztos lesz emiatt pár ősz hajszála, de nem bánja. A 24 fős mezőnyből egyébként a 18. legjobb idő lett az övé. Hogy a nyolcas döntőben is ott legyen, arra nincs sok esélye, de nagyon szeretne két percen belül futni, egyéni csúccsal lezárni pénteken ezt a vb-t.

„Rengeteg év lemondás van egy ilyen kétperces futás mögött. De hát minden ember lemond valamiről, hogy a maga kis világában, akár csak a munkahelyén előremehessen. Nagyon keményen meg kell dolgoznunk mindenért. De amit itt kapunk, az legbelül szétfeszíti a szívem. Abból évekig táplálkozni tudunk, de az is lehet, hogy életünk végéig. Július 18-án versenyeztem a Gyulai Memorialon, másnap egy olaszországi edzőtáborba utaztunk, három hetet ott töltöttünk. Egy napot voltam otthon, augusztus 12-én mentünk egy formába hozó edzőtáborba Pápára. Aztán már ide, a vb helyszínére. Az elmúlt két hónapban jó, ha két napot voltam otthon, de bármikor bevállalom, mert imádom ezt csinálni. Pszichológus szeretnék majd lenni, de az még ráér, addig még vannak más feladataim. Például a 800-as elődöntő, és újabb élményeket elraktározni ebből a különleges szeretetáradatból.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!