Spanyolország a női foci világbajnoka, csodás támadás hozta a győztes gólt

2023. augusztus 20. – 14:07

Spanyolország a női foci világbajnoka, csodás támadás hozta a győztes gólt
Earps kapus vetődött, de nem tudta kiütni Carmona tökéletes labdáját – Fotó: William West / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolország az ötödik nemzet, amelyik a női foci világbajnoka lett. Jobban játszottak az angoloknál, megérdemelt a sikerük, még egy kihagyott tizenegyes is belefért.

Anglia és Spanyolország játszotta a női futball-világbajnokság döntőjét magyar idő szerint vasárnap déltől. 2003 után ismét két európai csapat jutott a döntőbe, és eddig sem Spanyolország, sem Anglia nem tudta megnyerni ezt a trófeát. A spanyolok a svédeket, az angolok a házigazda ausztrálokat verték az elődöntőben.

Komoly iramban kezdtek a csapatok, és az első negyedóra végére felpörögtek az események. Hemp lövésénél nagy szerencséjük volt a spanyoloknak, mert a kapus ugyan vetődött, messze volt attól, hogy hárítsa a labdát, amelyik végül a kapufán csattant.

Egy percet sem kellett várni a spanyolok válaszára, a bal oldalon futott végig egy támadás, a középen érkező Paralluelo nem találta el jól, Redondo még nagyobb helyzetben volt, de három méterről nagyon rossz megoldást választott, a rövid sarok helyett a hosszút vette célba, és Earps kapus menteni tudott.

A 29. percben megszerezte a vezetést Spanyolország. Anglia a kezdőkörben labdát veszített, a bal oldalon felfutó hátvéd, Olga Carmona kapta a labdát, aki betört a tizenhatoson belülre, és tökéletesen kilőtte a bal alsó sarkot. A kapus hiába vetődött, annyira jól helyezett volt a labda, hogy nem tudta kiütni. Carmona Sevillában született, a szülei mindent megtettek azért, hogy ne legyen focista, úszni vitték, atletizálni. Ezen a vb-n a spanyolok abszolút kulcsjátékosa lett a Real Madrid játékosa, hiszen az elődöntő utolsó előtti percében is ő volt eredményes, és alakította ki a 2-1-es végeredményt.

A spanyol sajtó azonnal párhuzamot volt a 2010-ben vb-győztes Andres Iniesta mezlevétele és megemlékezése, valamint Carmona üzenete közt. „Merchi” – ezt írta a meze alatti pólóra. Az egész világ azt találgatta a meccs alatt, kinek dedikálta a találatát. Végül kiderült, legjobb barátnője édesanyjára emlékezett.

A spanyolok támadásban maradtak, Earps kapus többször megmentette a csapatát. Az első félidő legvégén Paralluelo 10 méterről lőtt, a labda pedig a kapufát súrolva hagyta el a játékteret.

A fordulás után Mariona Caldentey 22 méteres lövése bement volna, de Earps nagyszerű vetődéssel kitolta a bal kapufa mellől a labdát. Az angol kapus a 69. percben még nagyobbat védett. A játékvezető videózás után büntetőt ítélt, a legrutinosabb játékos, Jennifer Hermoso állt a labda mögé, a bal alsó sarkot vette célba, Earps azonban olvasta a szándékot, és egy gyors vetődéssel megfogta.

Hermoso tizenegyesénél a helyén volt Earps kapus – Fotó: Franck Fife / AFP
Hermoso tizenegyesénél a helyén volt Earps kapus – Fotó: Franck Fife / AFP

Az ellentámadásnál Coll kapus a tizenhatoson kívülre futva, fejjel tisztázott fontos helyzetben. Coll James lövésénél is a helyén volt, és kiütötte a rövid felsőből, a szöglet pedig nem okozott veszélyt.

Mivel sokat állt a játék, a játékvezető 13 perces hosszabbítást rendelt el. Ebben a ráadásban a spanyolok két ziccert is kihagytak, de ez is belefért, mert Anglia már nem jutott el érdemi helyzetig.

Spanyolországban nagy balhé volt egy éve, 15 játékos nem akart a jelenlegi kapitánnyal együtt dolgozni, és lemondta a válogatottságot. Közülük hárman ugyan visszatérhettek, a többség nem. Jorge Vilda mellett kiállt a szövetség, és úgy látszik, jól tette. Spanyolország csatlakozott Németországhoz, most már mindkét nemzet adott férfi és női vonalon is világbajnok csapatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!