Sakkfeladvány a Telexen: csak egy apró igazítás, és a sötét király nem menekülhet

2023. augusztus 19. – 07:06

Másolás

Vágólapra másolva

Világos óriási erőfölényben van, a sötét király már csak két gyalogra és a futójára számíthat a védekezésben – és hát ezeknek is meglehetősen korlátozott a mozgásterük. A parti kimenetele nem kérdéses, de van egy ravasz húzás, amivel két lépés alatt be lehet fejezni a küzdelmet.

Mint minden ilyen jellegű feladványnál, itt is az első lépés a kulcs, valahogy ugyanis el lehet azt érni, hogy a fekete király besétáljon a világos nehéztisztek tűzvonalába. Mondhatjuk akár úgy is, hogy be lehet üldözni valahogy oda, ahová nagyon nem szeretne menni.

E heti sakkrejtvényünket – szokás szerint – Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. Elöljáróban annyit elárult, hogy ravaszság nélkül nem megy, a kézenfekvő út nem hozza meg a kívánt kétlépéses diadalt. A megoldás itt kicsit lejjebb olvasható, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás
1.Ba1! Vagyis a bástyát behúzzuk a sarokba. Erre a meglehetősen furcsa lépésre a sötét futó nem mehet sehova 2.Vb5 matt miatt, ezért a fekete királynak kell mozdulnia. (Ha a futó leüti a gyalogot, akkor a királynő természetesen mattot ad)
1...Ka5 – tehát ha az a vonalra téved, akkor jön egy végzetes királylépés, és 2.Kb3 felfedett matt
1...Kc4 – ha a tábla felé próbálna menekülni, akkor 2.Bd4 matt a kötés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!