Freddie Mercury-t is megidézték az atlétikai vb megnyitóján

2023. augusztus 19. – 19:20

Freddie Mercury-t is megidézték az atlétikai vb megnyitóján

Másolás

Vágólapra másolva

Minden sportesemény előtt örök vita, szükség van-e megnyitóünnepségre, amelyen a beszédekben többnyire olyan gondolatok kerülnek elő, amit egy átlagos szurkoló is előre pontosan tud. Ilyenkor használták a múltban a színpompás jelzőt, azt mindig rá lehetett aggatni mindenre, újabban a lélegzetelállító látvány tölti be ezt a szerepet. Pár perccel az esemény után nem szeretnénk jelzőt találni, de az, hogy egészen pontosan félóráig tartott, az ebben az esetben is előnyére vált a ceremóniának.

Hogy erről a félóráról akár csak a jövő hét végére mit őriznek meg a drukkerek, amikor véget ér a vb, izgalmas kérdés, de egyelőre nézzük sorjában, mi történt.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, az egykori világcsúcstartó nyolcszázas futó, Sebastian Coe, aki természetesen olimpiai bajnok is, legfontosabb gondolata az volt, hogy a mostani az első olyan vb, amelyik Közép-Európában van. Biztos benne, hogy ez lesz az egyik legjobb világbajnokság, és már most is megköszönte a szervezők munkáját.

„Fantasztikus színpadon szegeződik ránk a világ figyelme.”

Novák Katalin államfő állt ezek után a mikrofonhoz, nagy tapsot kapott a beszéde előtt, és után is, telt ház nem volt, körülbelül 20 ezren gyűlhettek össze, első ránézésre alig voltak többen a főlelátókon, mint a délelőtti program csúcsidejében. Novák első gondolata kapcsolódott Coe-hoz, kilenc napig Magyarországra figyel a világ.

Sebastian Coe és Novák Katalin – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Sebastian Coe és Novák Katalin – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Mivel a hangosítást még nem sikerült tökéletesre finomhangolni, több mondatának végét vagy éppen elejét, csak sejteni lehetett, hogy micsoda az egyik kanyarban. Szót ejtett a biztonságról, az ukrajnai háború miatt milyen fontos a béke, és külön hangsúlyozta: annyira szeretjük a sportot, hogy az atlétikai vb már a negyvenedik nagy esemény, amit az ország megrendez tíz év alatt. Széles társadalmi összefogás van emögött, és ő külön büszke, hogy alig ért véget a kontinens egyik fontos zenei fesztiválja, a sportban máris következik egy másik, egy nagyobb horderejű esemény. „Olyanok leszünk, amilyennek magunkat is látni szeretnénk” – talán ez volt egy olyan gondolata, amit nem hallottunk eddig.

Karácsony Gergely és Mészáros Lőrinc is tiszteletét tette – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Karácsony Gergely és Mészáros Lőrinc is tiszteletét tette – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Karácsony Gergely és Mészáros Lőrinc is tiszteletét tette – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ezek után egy korosztály ikonikus pillanata elevenedett meg a kivetítőkön, amikor a Queen frontembere, Freddie Mercury 1986-ban a nyári koncertjén magyarul énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt. Most Péter Szabó Szilvia csatlakozott hozzá, a stadionban elhelyezett virágsziromból pedig előbújt Lábas Viktória. Bagossy Norbert gitározott és énekelt is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A vb kabalaállata, Youhuu a rajtgéphez ment, futott száz métert, szaltóval ért célba, jól megünnepelték az önkéntesek, a magyar zászlót a hátára vette, tett vele pár lépést, és véget is ért a ceremónia. Mostantól az atlétáké a főszerep az egész jövő héten. A legnagyobb magyar éremesélyes, Halász Bence vasárnap érdekelt a kalapácsvetés döntőjében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!