Publicus: A magyarok felét nem érdekli a budapesti atlétikai vb

2023. augusztus 18. – 13:54

Publicus: A magyarok felét nem érdekli a budapesti atlétikai vb
A világbajnokság fő helyszíne, a Nemzeti Atlétikai Központ 2023. augusztus 16-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A megkérdezettek közel fele tervezi nézni az augusztus 19-én Budapesten kezdődő atlétikai világbajnokság eseményeit. Így nyilatkozott a Fidesz-szavazók közel kétharmada (63 százalék), a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből négy (42 százalék), illetve a bizonytalan szavazók közül tízből közel négy (39 százalék) ember – derül ki a Publicus Intézet július 26–31. között 1001 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásban, ami a Népszaván jelent meg. A vb-t augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik, az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek a Hősök tere ad otthont.

A kutatás legfontosabb megállapításai:

  • Tízből kilencen mondták azt, hogy a televízión keresztül fogják követni az eseményt, 4 százalék pedig a helyszínen követné a meccseket. Leginkább a 45-59 év közöttiek (54 százalék) és a férfiak (53 százalék) tervezik nézni a vb eseményeit.
  • A válaszadók többsége szerint az atlétikai világbajnokság körülbelül 300 milliárdos rendezési költsége nem fog megtérülni. Így gondolja a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a túlnyomó többsége (84 százalék), minden második (50 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz szavazók 15 százaléka is.
  • A válaszadók közel háromnegyede tudta megmondani, hogy Budapesten/Magyarországon rendezik meg idén az atlétikai világbajnokságot. Leginkább a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói válaszoltak jól (83 százalék), a legkevésbé pedig a Fidesz szavazók (65 százalék).
  • A válaszadók kétharmada inkább örül annak, hogy Budapesten lesz az atlétikai világbajnokság. Így nyilatkozott szinte az összes Fidesz-szavazó (96 százalék), a bizonytalan szavazók közel háromnegyede (72 százalék), illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak kevesebb mint fele (44 százalék).
  • Az enyhe többség szerint jobb lesz Magyarország megítélése a világban attól, ha világversenyeket, nagyszabású sporteseményeket rendeznek nálunk. A válaszadók több mint fele inkább szeretné, ha a jövőben hazánk újabb nagyszabású sportesemények házigazdája lenne.
  • Tízből hat megkérdezett szerint Magyarországnak nem kellene pályáznia valamelyik következő olimpia megrendezésére. Így gondolja a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói közül tízből kilenc (92 százalék), tízből hat (57 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz-szavazók ötöde (19 százalék).

A kérdőíves vizsgálatot 2023. július 26 – 31. között a Publicus Intézet készítette Magyarország felnőtt népességét reprezentáló 1001 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptak volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adnak meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!