Berkes Ferenc világbajnokot verve jutott tovább a sakkozók világkupáján

2023. augusztus 10. – 19:13

Berkes Ferenc világbajnokot verve jutott tovább a sakkozók világkupáján
Berkes Ferenc remekül játszott Ponomarjov ellen – Fotó: FIDE

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok közül egyedül állva maradt Berkes Ferenc újabb párharcot nyert és bejutott a legjobb 16 közé az egyéni sakk világkupán – jelentette az MTI.

A magyar nagymester előbb az izraeli színekben versenyző, korábbi vb-döntős Boris Gelfandot, majd a világranglista 25. helyén álló orosz, a vk-n a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) zászlaja alatt versenyző Nyikita Vityugovot búcsúztatta. A 32 között az ukránok korábbi világbajnoka, a csapatban kétszeres olimpiai bajnok Ruszlan Ponomarjovot várt rá, akit a szerdai első partiban világossal legyőzött. A csütörtöki visszavágón sötéttel a döntetlen is elég volt neki a nyolcaddöntőhöz.

Az 58. lépésben lett döntetlen, amikor már csak két király állt a táblán. Ponomarjov 2002-ben, 18 évesen lett minden idők legfiatalabb világbajnoka. A kétévente zajló, kieséses rendszerű világkupa első három helyezettje indulhat majd a világbajnok-jelöltek tornáján.

A 38 éves Berkesre a következő fordulóban a Nakamura–Praggnanandhaa találkozó győztese vár. A világranglista második helyén álló amerikai színekben versenyző Nakamura az esélyes, de két parti után egyelőre nincs döntés, és a rövidített játszmákban derül ki, melyikük a jobb.

A bakui vk nyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!