Varga Dénes a csodagóljáról: A nehéz megoldás volt a kézenfekvő

2023. július 27. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi vízilabda-válogatott az utolsó másodpercben szerzett győztes gól (12-11) előtt egyszer vezetett a spanyolok elleni elődöntőben, akkor az olimpiai bajnok Varga Dénes egy egészen kivételes csavarral juttatta a labdát a kapus Aguirre kapujába.

A meccs után erről kérdeztem először. „Van az a helyzet, hogy a nehezebb megoldás a kézenfekvőbb, és ez pontosan az volt. Tudtam, hogy a másik irányból összezárt két blokk előttem, a kapust is takarják a kezek. Van viszont egy rés a másik oldalon. A célszerű megoldás volt megpróbálni, még ha nehezebb is.”

Az utolsó gól előtti passzáról azt nyilatkozta: oda kellett adni, az volt a jó megoldás. Figyelte a centert, hátha kapnak onnan egy ítéletet, Manhercz rákiáltott, hogy az ő védője besegített.

„Olyan ívvel passzoltam, hogy ne érje el a védő, és hogy fussunk ki az időből, Manó pedig gyönyörűen kihasználta. Nem egy színtiszta találat volt, de mint az esetünk mutatja, egy ilyen góllal is elég nyerni.”

Varga nagyon örül annak, hogy nem kell olimpiai kvalifikációs tormát játszani, hanem ezzel a sikerrel már ott vannak Párizsban. Felelevenítette egy megrázó élményét, amikor a riói olimpia előtt egy különtornán kellett Triesztben részt venniük, ahol a németek az egyenlítésért támadtak az utolsó pillanatokban. „Nagy Viktor beugrott a rövidbe, a labda ment a hosszúba, és a kapufa besegített nekünk. Akkor megfogadtam, hogy soha többet nem akarok kvalit játszani. Megkönnyítettük az életünket most. Voltak dolgok, amik lenyűgöztek, Vogel védései, Zalánki távoli bombája védőkkel a nyakán, a kapus is tudta, hová megy, mégis bement.”

A csapat legidősebb tagja úgy látja, hogy érdekesen alakult a másik ág, mert a görögök is szenvedtek, az elődöntőben azonban lehengerlő játékkal verték a szerbeket 13-7-re.

A kapus, Vogel Soma szerint, ha a többiek azt is mondták, hogy lehúzta a rolót, az a társak nélkül nem ment volna, mert beletette mindenki a saját blokkjait egy-egy helyzetnél a sikerbe. Ha előzetesen azt hallja, hogy a spanyolok 11 gólt lőnek neki, akkor kapásból arra gondol, hogy necces lesz a továbbjutás, mert ez éppen a határ. Kiemelte, hogy az amerikaiak ellen megszakítottak egy rossz sorozatot, a spanyolok ellen pedig őrzik a jó tendenciát, mert megverték őket az olimpia után a tavalyi Eb-n is. „Így kell ezt még pár nagy versenyen a továbbiakban.”

A háromgólos Manhercz Krisztián úgy gondolja, nem szabad csak az utolsó találatról beszélni, mert előtte kitűnő csapatmunka vezetett el addig, hogy egyáltalán nyerhessenek. Kifejezetten döntetlenközeli meccs volt, mindkét csapat megérdemelte volna, hogy ott legyen a fináléban, de a magyar jutott be oda. „Szerencsénkre még a büntetőpárbajt is elkerültük. Már a meccs előtt szóltam Duminak, hogy a védőm besegít a centerre, ezt a videókban is megmutatta a szakmai stáb. Éltünk az eséllyel.”

A szövetségi kapitány, Varga Zsolt szerint átbillent a csapatában valami az amerikaiak elleni sikerrel. Lazábban álltak a játékosai a meccshez, de a kellő feszültséggel és a megfelelő dühvel. Azt is megállapította, hogy minden egyes győzelem segít abban, hogy összekovácsolódjon a csapat.

„Csapatszellem nélkül nem lehet megnyerni egy ilyen meccset. Fantasztikus teljesítményt nyújtottak a srácok, és ez már akkor is így volt, amikor hárommal elléptek a spanyolok. Kulcskérdés volt, hogy egyben maradunk-e, vagy szétesünk. Egyben maradtunk. Volt egy olyan érzésem a döntetlennél, hogy meg fogjuk nyerni. Bejött.”

Szombaton tizenegy órától Görögország az ellenfél a vb-döntőben. Varga a bemutatkozó tornáján, a tavalyi Európa-bajnokságon is döntőt játszott. Magyarország 2017 után érdekelt ismét a fináléban, nyerni 2013-ban sikerült legutóbb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!