Zalánki Gergő remek játékával vb-elődöntős a magyar pólóválogatott

2023. július 25. – 12:22

Zalánki Gergő remek játékával vb-elődöntős a magyar pólóválogatott
A hatgólos Zalánki Gergő lett a meccs embere – Fotó: Kovács Anikó / MVLSZ

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi vízilabda-válogatott egy góllal, 13–12-re megnyerte a fukuokai világbajnokság negyeddöntőjét az Egyesült Államok ellen. A hatgólos Zalánki mellett Vogel Soma bravúrjai is nagyon kellettek a sikerhez. Az utolsó percben az USA az egyenlítésért támadhatott.

Ha a múltból indultunk ki, és hogy a magyar válogatott még nem veszített vb-n az Egyesült Államokkal szemben, akkor a mieink voltak az esélyesek. Mivel azonban a két legutóbbi meccsünket az USA nyerte (a Zágrábban elszenvedett 9–15 különösen demoralizáló volt), most is egy szoros meccsre lehetett számítani.

Az első negyedben a mieink lőtték az első gólt, Zalánki Gergő lövése után Molnár Erik szedte össze a kipattanót, és továbbította a hálóba. Erre Bowen válaszolt, aztán a Reccóban játszó Zalánki Gergő percei következtek, aki kétszer is megtalálta a rést az amerikai védőfalon, egyszer emberelőnyben. A rivális távoli lövései pontosak voltak, ezért fej-fej mellett haladtak a csapatok, és Manhercz Krisztiánnak egy laza lövéssel kellett kialakítania az első nyolc perc végére a 4–4-es döntetlent.

A második negyed Vogel védéseivel kezdődött, majd a védelem is összeállni látszott, de a vezetést nem sikerült átvenni, mert Weinberg kapus is a helyén volt. A negyed ötödik percéig nem láttunk gólt, amikor a játékvezető a videó alapján visszavont egy magyar kiállítást, mi több, a visszajátszás igazolta, hogy igazából Vámos Márton fejét találta el Hallock, ezért négy percig emberelőnybe került Varga Zsolt csapata. Az USA szerb kapitánya, Dejan Udovicic hevesen reklamált, szokatlanul szigorúnak gondolta az ítéletet.

Ilyenkor a szabály szerint büntető is jár, Hallocknak, az egyik legjobb amerikainak, aki az egyetlen valódi centerük, pedig befejeződött a negyeddöntő. Zalánki az ötméterest bevágta, majd Manhercz pattintása és lóbálás utáni lövése is védhetetlen volt. A negyed végefelé így már megnyugtató előnybe került Magyarország. (7-4) Az utolsó gól Vogel kapus kiállítása után az amerikai Doddé volt, Varga Dénes lövését ugyanis a kapufa hárította.

A harmadik negyed is amerikai találattal kezdődött, ezzel 7–6-ra felzárkóztak, és ez nagyon fel is hozta őket, utána pedig kiegészültek. Woodhead pedig gyorsan ki is egyenlített, kihasználta a lelki pluszt, hogy ezt a kritikus periódust viszonylag jól lehozták. Zalánki középről is megmutatta, hogy kiváló formában van, így sikerült 8–7-re ellépni. Vogel Soma ötméteres fogott (tökéletesen rajta volt Daube pattintásán), jobbkor nem is jöhetett volna a bravúrja, mert támadásban továbbra is meglehetősen pontatlanul játszottak a társai. Egy perc múlva újabb ötöst kaptak az amerikaiak, a magyar kapus azonban Irving kísérletét is magabiztosan hárította. Zalánki az újabb magyar támadást már értékesítette, kegyetlen erővel vágta éles szögből a rövid sarokba a labdát. És itt még nem volt vége a Zalánki-shownak, távolról is ellenállhatatlanul lőtt, és a negyed végére így már 10–7-et mutatott az eredményjelző. Zalánkinak ez volt a hatodik találata.

A negyedik negyed amerikai büntetővel kezdődött, de már annyira tartott Vogeltől Daube, hogy a felső kapufára vágta a labdát, onnan pedig nem pattant be. A másik oldalon viszont Nagy Ádám nem hibázott, ekkor alakult ki a legnagyobb különbség a két csapat közt (11–7). Az amerikaiak egy pillanatra sem adták fel, valahonnan erőt gyűjtöttek, és kockáztattak is 12-8 után. Molnár Erik például teljesen egyedül vihette rá a kapusra a labdát, de ez a lehetőség is kimaradt. Az amerikaiak szívósan zárkóztak, 13–12-nél már az egyenlítésért támadhattak az utolsó percben, de a labda fölément.

Varga Zsolt időt kért, 36 másodperc volt ekkor hátra, egy góllal le lehetett zárni az összecsapást. Zalánki most hibázott, de a fennmaradó 12 másodperc már kevés volt ahhoz, hogy az USA eljusson egy lövésig, így Magyarország várhatja a csütörtöki elődöntőt. Az ellenfél a legnagyobb favoritnak tartott Spanyolország lesz, amelyik az utolsó percben szerezte meg a vezetést a franciákkal szemben, és nyert 7-6-ra. Sokkal koncentráltabb játékra lesz szükség a döntőbe jutáshoz. Az elődöntő extra jelentőséggel is bír, az onnan továbbjutó két döntős csapat ugyanis már biztosan ott lesz a 2024-es párizsi olimpián.

Eredmény, férfi vízilabdatorna, negyeddöntő

  • Magyarország-Egyesült Államok 13-12 (4-4, 3-1, 3-2, 3-5)
  • gólszerzők: Zalánki 6, Manhercz 3, Molnár E., Német, Nagy Á., Varga Dé. 1-1, illetve Bowen 4, Hooper 3, Daube 2, Dodd, Woodhead, Irving 1-1
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!