Elbukta a magyar női pólóválogatott a negyeddöntőt a vb-n

2023. július 24. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női vízilabda-válogatott simán elveszítette a spanyolok elleni negyeddöntőt a fukuokai világbajnokságon. Az első három negyedet egy góllal nyerték meg a pontosabban, okosabban játszó spanyolok. Az utolsó negyedben megőrizték a háromgólos különbséget, 12–9-es győzelmük megérdemelt.

Ha lehetett volna ellenfelet választani a vb ezen szakaszára, biztosan nem a spanyolokat jelölte volna meg Bíró Attila szövetségi kapitány, mert a 2012-es Európa-bajnokság óta mind a tíz meccset a spanyolok nyerték, ha a két válogatott összefutott a nagy tornák KO-szakaszában. A 2021-re halasztott olimpia elődöntőjében is a spanyolok voltak a jobbak. A rossz trend nem fordult meg hétfőn sem.

A spanyolok góljával kezdődött a találkozó, aztán Keszthelyi Rita büntetőből egyenlített, de az első negyed a spanyoloké lett, mert sok hibával játszott a magyar csapat. Jellegzetes jelenet volt, ami végigkísérte az egész összecsapást: emberelőnyben Keszthelyi labdát veszített, a másik oldalon Ruiz azonnal büntetett. 3-1-re is vezetett az ellenfél, amikor Garda betalált.

A második negyedet is 3–2-re vitték el a spanyolok, Keszthelyi és Garda volt ismét eredményes a magyar oldalon, amikor feljebb lehetett volna zárkózni, akkor Leimeter nagy helyzetben a kapufát találta el, majd ugyanő meglehetősen pontatlanul passzolt. A félidőben tehát 6–4 volt oda.

A harmadik negyedben annyi változás történt, hogy ezt is egy góllal nyerték meg a spanyolok, de most 4–3-ra. Forca megmutatta, hogyan kell mintaszerűen kihasználni egy létszámfölényes lehetőséget. A hozzá hasonlóan balkezes Leimeter szintén előnyben most tökéletesen célzott. A spanyolok egy szép figurával, és Camus léc alé tartó jól helyezett labdájával ismét elléptek három góllal, majd Forca egy távoli, felső sarkos bombával kialakította az addigi legnagyobb differenciát.

Rybanska Natasa és a spanyol Maica Garcia Godoy a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 24-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Rybanska Natasa és a spanyol Maica Garcia Godoy a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 24-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

5–9-ről is megpróbált visszajönni a szívósan küzdő válogatott, de igazi esélye nem volt. Garda büntetője a kapufáról pattant a kapuba, erre Paula Camus centerből szorongatott helyzetből is hidegvérrel kivárt, és a süllyedő Magyar Alda feje fölé passzolta a labdát.

A zárónegyedben Garda büntetője után felcsillant a remény, pláne, mert Camus most a kapufát lőtte telibe. A magyar támadásnál 8-10-es állásnál kétszer is a kapufa mentett, és amikor előnyben voltunk, a gól előtt a bírók szabálytalanságot láttak, így nem sikerült egy gólra felzárkózni. A spanyolok ezek után lőttek két gólt, és lezárták a meccset. A 9–12-es végeredményt Gurisatti Gréta ejtése állította be.

Bíró Attila csapata a görögökkel játszik helyosztót szerdán, az ötödik helyet még elérhetik. Az olimpiai kvótát az két helyezett szerez, de a részvétel még nem úszott el, jövőre ki lehet harcolni.

„A fórjaink megvoltak, a centereink büntetőket harcoltak ki – rájuk egy szavam sem lehet, semmiben sem maradtak el a spanyolok két világklasszisától. Több emberelőnyből kellett volna gólt szereznünk. Ha 8–10-nél megadják azt a gólunkat, amire kontrát fújtak, akkor szerintem nem kapunk ki. Az a gól nagyon kellett volna” – értékelt a kapitány.

Spanyolország – Magyarország 12 – 9 (3-2, 3-2, 4-3, 2-2)
gólszerzők: Forca 5, Ruiz, Camus 2-2, Ortiz, Espar, Garcia Godoy 1-1, illetve Garda 4, Keszthelyi 3, Leimeter, Gurisatti 1-1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!