Kós Hubert a második legjobb idővel elődöntős az úszó-vb-n

2023. július 24. – 06:18

Másolás

Vágólapra másolva


A fukuokai úszó világbajnokság második versenynapján Kós Hubert 100 háton új országos csúccsal, 53,12-es eredménnyel jutott a délutáni elődöntőbe. Az Amerikában tanuló Kós az utolsó előfutamba került, a lengyel Masiukkal nagyot csatázva megnyerte azt, és eddigi legjobb eredményén nyolc tizedet javított.

Összességében a második helyen ment tovább, csak a kínai Hszu volt nála gyorsabb, akinek ez a legjobb száma, és eddig ő volt az egyetlen a mezőnyben, aki 53 másodperc alá tudott kerülni.

A 20 éves Kós ezzel az úszással Cseh László 53,4-es országos rekordját is átadta a múltnak, egyben teljesítette az olimpiai A szintet. A kora délutáni elődöntőre javulni szeretne, 53 másodperc alatti úszással szinte biztosan be lehet jutni a döntőbe. A táv világcsúcstartója, az olasz Thomas Ceccon 53,84-et úszott, csak a 14. helyen lépett tovább, Kós elődöntős futamában az övé lesz az egyes pálya. A másik magyar, Kovács Benedek teljesítménye a 21. helyre volt elég, így ő nem folytathatja.

Kós fő száma a tavalyi Eb-n még a 200 méteres vegyes úszás volt – meg is nyerte –, idén inkább a hátra koncentrál, elsősorban a 200 hátra, aminek a döntőjét majd pénteken rendezik. A magyar úszó edzője januártól az a Bob Bowman, aki a francia Leon Marchand-t is felkészítette erre a versenyre. Marchand vasárnap megdöntötte az amerikai Michael Phelps utolsó életben maradt világcsúcsát, 400 vegyesen 1,3 másodpercet javított rajta.

A többi magyar nem jutott tovább, 200 gyorson Németh Nándor a 23. helyen végzett, a nőknél 100 háton a 17 éves Molnár Dóra a 34. helyet csípte el. Az 1500 méteres gyorsúszásban Mihályvári-Farkas Viktória a 19., Flück Nóra a 22., előbbinek a nyolcas döntőhöz 23 másodperccel kellett volna jobban úsznia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!