Szédítő világcsúcsok az úszó-vb-n: Marchand elvette Phelps rekordját, Titmus Ledeckyt verte nagy fölénnyel

2023. július 23. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap már a medencés úszóknak is érmeket osztottak a fukuokai világbajnokságon. A legnagyobb érdeklődés a női 400 gyors döntőjét kísérte, ahol ott volt a fináléban mindhárom versenyző, aki az előző hét évben legalább egyszer megjavította a világcsúcsot.

Az amerikai Katie Ledecky 2016-ban világcsúccsal nyerte az olimpiát Rióban (3:56,46), ezen az időn faragott az ausztrál Ariarne Titmus a tavalyi ausztrál bajnokságon (3:56,40). A kanadaiak 16 éves úszója, Summer Mcintosh a március végi válogatón megközelítette a 3:56-os álomhatárt, de nem tudta áttörni. (3:56,08)

Mivel az elődöntőben Ledecky úszta a legjobb időt, ő kapta a négyes pályát, de végül esélye sem volt a 22 éves Titmus ellen, aki az utolsó métereken úgy tudott erősíteni, hogy a világcsúcsot jelző piros vonalat kezdte lehagyni. 3:55,38-cal ért célba, ami félelmetes eredmény. Több mint három másodperccel előzte meg Ledeckyt, de az igazán tiszteletet parancsoló, hogy az utolsó ötvenen 28,87-et ért el. Az első ötvenen volt ennél gyorsabb a nyolc ötvenes résztáv közül. Késely Ajna ezen a távon a kilencedik helyen zárt, bő két másodperccel csúszott le a fináléról.

Leon Marchand 400 vegyesen tavaly már nagyon közel volt ahhoz, hogy Michael Phelps csúcsát átírja. Fukuokában káprázatos mellúszást láttunk tőle, úgy fordult rá az utolsó ötvenre, hogy két testhosszal volt az amerikai 2008-ban úszott ideje előtt. Gyorson ezt a tetemes különbséget nem tudta megtartani, de így is egy teljes testhosszal volt gyorsabb, és egy másodperccel is többel faragott Phelps (4:03,84) utolsó, még érvényben lévő csúcsán. Az új rekord 4:02,5.

Darnyi Tamás 1991-ben korszakos csúcsot állított fel ezen a távon 4:12,36-tal, Holló Balázs ezzel volt versenyben, amikor bejutott a döntőbe. A hetedik helyen került be, de a fináléban a nyolcadik lett. Délelőtt 4:12,77-re délután 4:13,36 jött, így az olimpiai A szintet nem érte el.

Szabó Szebasztián 50 pillangón a tizedik helyen zárt, így nem úszhat hétfőn a fináléban.

A női 4x100-as ausztrál gyorsváltó is ellenállhatatlanul teljesített, az övék lett a vasárnap harmadik világcsúcsa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!