Bíró Attila: Így kell elkezdeni egy világbajnokságot – őrülten gyenge, szar játékkal és győzelemmel

2023. július 16. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott 11-10-re legyőzte a kanadai csapatot a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokság női vízilabdatornájának a vasárnapi nyitányán – írja az MTI. Keszthelyi Rita csapatkapitánynak ez volt a nyolcadik vb-je, ezzel egyedüli magyar rekorderré lépett elő Stieber Mercédeszt és Takács Orsolyát megelőzve. A 31 éves világklasszis – akit a zárónegyedben cserével kiállítottak – négy góllal segítette a csapatot.

A válogatott kedden a házigazda japánokkal, csütörtökön pedig az új-zélandiakkal játszik majd, és ha nyer, akkor csoportelsőként közvetlenül a negyeddöntőbe jut.

A magyar és a kanadai csapat egy hónappal ezelőtt a világbajnoki felkészülés során találkozott egymással. A magyarok – az államvizsgája miatt hiányzó Keszthelyi Rita nélkül is – könnyedén, 13-7-re diadalmaskodtak. A magyar válogatott 1986 óta csupán háromszor nem találkozott a kanadaiakkal a vb-ken, a 12 összecsapásból hetet megnyert, ötször kikapott, ezek közül a legfájóbb talán a 2017-es világbajnokság negyeddöntője volt, amikor a Margitszigeten nyertek a kanadaiak.

A találkozó első gólját úgy tűnt, a kanadaiak szerzik, ám a bírók videón visszanézték az azt megelőző magyar helyzetet, és kiderült, Vályi Vanda lövése átment a gólvonalon. Ritkán látható módon a második gólnál is igénybe kellett venni a technológiát, de ez is magyar gólt jelzett, Máté Zsuzsanna közeli húzása emberelőnyből csorgott be. A kanadaiak egy gyönyörű centergóllal szépítettek, de a túloldalon azonnal jött a válasz: Keszthelyi Rita „Itt vagyok!” kiáltással kérte el villámgyorsan a labdát fórból, és zúdított a hálóba. A kanadaiak két emberelőnyből szerzett találattal egyenlítettek, de Keszthelyi újabb „épphogy” góljával ismét magyarok kerültek előnybe, Gurisatti Gréta pedig fórból állította vissza a kétgólos különbséget.

A második negyed elején a kanadaiak ötméteresből zárkózhattak volna fel, de Magyari Alda védte a büntetőt. A kapus néhány pillanattal később egy újabb védéssel készítette elő Gurisatti második találatát megúszásból. A magyar előny kimaradt, a rivális viszont egy kis szerencsével újabb ötméterest kapott, Magyari ehhez a lövéshez csak hozzáérni tudott. A túloldalon újabb fór maradt ki, cserébe hátrányban jött egy labdaszerzés, majd egy újabb Magyari-védés. A hosszabb magyar gólcsendet, mint Keszthelyi törte meg ötméteresből, a kanadaiak azonban a félidőt jelző dudaszó pillanatában még szépíteni tudtak (7-5).

A harmadik negyed egy újabb hibátlan Keszthelyi-ötössel indult, de a rivális lefordulásból tapadt tovább, sőt, Serena Browne egy remek kapáslövéssel minimalizálta a különbséget. A magyarok támadógépezete teljesen megakadt.

A záró nyolc perc kihagyott magyar fórral és egy újabb Magyari-bravúrral indult, Keszthelyit azonban egy videózás után visszarúgásért cserével kiállítottak. A hátrányt Garda Krisztina remek blokkja révén sikerült kivédekezni. Leimeter Dóra hosszú idő után akciógólt szerzett (10-7), de azonnal jött a kanadai válasz. A rivális kevesebb mint három perccel a vége előtt újra egy gólra jött fel. Másfél perc volt hátra, amikor visszaúszás közben kiállítottak egy kanadait, Bíró Attila pedig rögtön időt kért: a figurát elrontották a játékosok, de Szilágyi Dorottya a támadóidő lejárta előtt még éppen a hálóba tudott lőni. A kanadaiak ugyan még lőttek egy gólt, de 26 másodperc maradt hátra, a labdát pedig sikerült megtartani.

Bíró Attila szövetségi kapitány a meccs után azt mondta, hogy számított rá, hogy a csapatnak nem lesz könnyű dolga Kanada ellen, de azt nem gondolta, hogy ennyire szoros lesz.

„Azt mondom, legyen mindig ez, azaz legyen az ellenfél kapusa az MVP, mi meg nyerjünk rossz játékkal. Persze ez most még belefér, később viszont nem fog”

– mondta. Az M4 Sportnak már egy fokkal keményebben fogalmazott.

„Bőven van mit fejlődnünk a második hétre, de azt gondolom, hogy így kell kezdeni egy világbajnokságot: őrülten gyenge, szar játékkal és győzelemmel.”

Magyari Alda szerint a csapatnak meg kell tanulnia higgadtabbnak maradni, és végig egységesnek kell maradniuk, és Garad Krisztina is úgy látja, hogy bután játszottak, és javulniuk kell, hogy az igazán fontos mérkőzéseken már összeszedettebbek legyenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!