Női kézi-vb: Montenegrót és Horvátországot kell verni az olimpiáért

2023. július 6. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) csütörtök délután kisorsolta a decemberi női vb csoportbeosztását.

Magyarország a második kalapból várta a húzást, és Montenegró mellé került a B csoportba. Az ellenük zajló meccsen nyilván a csoportelsőség a tét, mert Kamerunt és Paraguayt verni kell. Montenegró az előző Eb-n a harmadik helyen végzett, de részben hazai pályán küzdhetett. Innen három csapat megy tovább.

Az A csoportba az egyik rendezőt, Svédországot helyezték, ők a horvátokat kapták valamint Kínát és Szenegált. Innen is három csapat csatlakozik a középdöntőben a magyarok csoportjának továbbjutóihoz. Ebből az következik, hogy Golovin Vlagyimir csapatának jó eséllyel a horvátokat kell legyőznie azért, hogy a középdöntő hatos cosportjának az első két helyén végezzen. A horvátok az előző Eb-n megverték a magyar csapatot, és 2020-ban is. Van miért visszavágni nekik. A svédek a 2022-es Eb-n az ötödik lettek, míg a magyarok csalódást keltve a tizenegyedik helyre futottak be. A magyar válogatott a 2021-es vb-n a tizedik lett.

A vb-n a középdöntős csoport első két helyének valamelyike egyben azt is jelenti, hogy megvan az olimpiai selejtező. A férfiak áprilisban játszanak az olimpiáért, a kosaras nők pedig februárban.

Ha végignézzük a többi csoportot, és az összetartozó ágakat (C-D, E-F, G-H), akkor könnyen megállapítható, ennél egyszerűbb nem kaphatott volna a magyar csapat. A válogatott a 2021-re halasztott olimpiára kijutott, de akkor az Eb-helyezéssel, amire most nem lehet számítani.

A csoport (Göteborg): Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B csoport (Helsingborg): MAGYARORSZÁG, Montenegró, Paraguay, Kamerun
C csoport (Stavanger): Norvégia, Ausztria, Grönland, Koreai Köztársaság
D csoport (Stavanger): Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E csoport (Herning): Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F csoport (Herning): Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G csoport (Frederikshavn): Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H csoport (Frederikshavn): Hollandia, Kongó, Argentína, Csehország

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!