Megvan az első magyar aranyérem az Európa Játékokon

2023. június 22. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

A lehető legjobban kezdődött magyar szempontból az Európa Játékok Wroclawban zajló sportlövőversenye. A légpuskások vegyescsapat-versenyét a Pekler Zalán, Mészáros Eszter duó nagyszerű teljesítménnyel megnyerte.

Az alapversenyben Peklerék voltak a legjobbak, 631,6 körrel végeztek az első helyen, amivel az aranymérkőzésbe jutottak. Ott az alapot 631,4 körrel – talán némi meglepetésre – második helyen záró spanyol Jesus Oviedo Berenguer, Paula Grande Martinez kettőssel csaptak össze.

Előzetesen a férfi tíz méteres világranglistát vezető Pekler és Mészáros párosa számított esélyesnek a döntőben, melyben sorozatonként értékelték a lövéseket és a jobb eredményt elérő csapat két pontot kapott, döntetlen esetén pedig egy-egy pont járt mindkét duónak.

A csütörtöki döntő első sorozata mindkét oldalon 20,3 körre sikerült, így 1-1-gyel kezdtek a felek. Ez után Mészárosék parádésan lőttek és elhúztak 7-1-re, a folytatásban a spanyolok négy pontnál közelebb nem tudtak kerülni hozzájuk. Mindkét magyar kiválóan célzott, Mészáros Eszter kétszer is 10,9 kört, azaz a céltábla mértani közepébe lőtt, de Pekler Zalán is szinte minden körben erős tízeseket produkált, így nem adtak esélyt a spanyoloknak, akiket végül 17-7-re győztek le.

„Nagyon örülünk ennek az eredménynek. Az már az alapversenyben is látszott, hogy kiegyensúlyozottan, jól lövünk és a fináléban is stabilak tudtunk maradni végig” – értékelt az MTI-nek Pekler Zalán. – Ez nyilván önbizalmat ad a folytatásra, és ugyan minden nap más, de az látszik, hogy a forma rendben van. Holnap magabiztosan állok majd be a lőállásba az egyéni versenyen.”

A szám másik magyar csapata, a Péni István, Dénes Eszter páros a 13. helyen zárt.
A wroclawi versenyen minden egyéni olimpiai számban osztanak egy párizsi kvótát, az ötkarikás műsorban szereplő légpuska vegyescsapat számban viszont nem lehet olimpiai kvalifikációt szerezni.

Kvótáért először pénteken lőnek majd a puskások, amikor a 10 méteres szám egyéni versenyét rendezik meg a férfiaknak és a nőknek is. Peklerék győzelmükkel az Európa Játékok történetének első magyar sportlövő aranyérmét szerezték meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!