Sakkfeladvány a Telexen: egy miniatűr állás, ami egy fondorlatos lépéssel lezárható

2023. május 27. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Eheti feladványunk alapállása gyorsan felmérhető: világos vezér az egyik, a világos bástya a másik sarokban, a világos király szemben áll a kollégájával. A játszma végkimenetele nem lehet kérdéses, az sokkal inkább, hogy lehet két lépésben ezt lezárni.

Sok egyformának tűnő vezérlépés adja magát, de van köztük egy olyan tűpontos, amivel össze lehet hangolni a támadást, és amivel megrendítő csapást lehet mérni a sötét állására. A titok, mint annyiszor, ezúttal is az első lépésben rejlik, át kell érezni, milyen áldozatot kell hozni a mattért. (Már ha kell.) A változatokat most is végig lehet kattintgatni a programon.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé, aki elöljáróban megjegyezte: kétségtelen, hogy van bőven megtévesztés benne, de negyedóra alatt rá lehet jönni a megoldásra. A megoldás a reklám alatt, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás: a feladvány szépsége az egyszerűségében van: 1.Vh5! (Nem engedi, hogy a sötét h-gyalog kettővel megugorjon.)
Ha erre királylépés jön és leüti a bástyát, vagyis 1...Kxh8, akkor a vezér a nagyátlóról mattot ad, tehát 2.Ve5
Ha gyaloglépés jön, vagyis 1...h6, akkor a vezér ezt leütve ad mattot, tehát 2.Vxh6 matt
Ha a tökéletes helyen álló futó keresi a helyét az átlón, mondjuk 1...Fa2 (vagy bármi más), akkor a vezér kihasználja, hogy ellépett az általa védett a mezőről, és oda támadva fejezi be a partit, tehát 2.Vxh7 matt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!