Dráma az A csoportos hoki-vb-n: büntetőkkel kikapott és kiesett Magyarország

2023. május 22. – 22:00

Dráma az A csoportos hoki-vb-n: büntetőkkel kikapott és kiesett Magyarország
A magyar válogatott 3–1-re vezetett, de nem tudta kiharcolni a bennmaradást – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi jégkorong-válogatott hétfő este büntetőkkel elveszítette utolsó csoportmeccsét a tamperei világbajnokságon. Ausztria kétgólos hátrányból állt fel, a büntetőket pedig jobban lőtte. Magyarországnak a hosszabbításban is volt esélye a győzelem kiharcolására, de a legjobb magyar, a kétgólos Sofron István bombáját kiszedte a kapus. Ez is döntött.

Úgy alakult az idei világbajnokság, ahogy arra eredetileg is számítani lehetett: az utolsó, hetedik meccsen derült ki, hogy képes-e a magyar csapat A csoportos tagságának meghosszabbítására. A két előző feljutásnál nem sikerült megszilárdítani a helyünket, most azonban erre nagy esély nyílt azzal, hogy a franciákat sikerült a hosszabbításban megverni a múlt héten. Kiélezettebben nem is alakulhatott volna ez a találkozó, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az osztrákok gyorsan emberelőnybe kerültek, volt egy veszélyes lövésük, amit Bálizs nyakkal-vállal mentett. Innen azonban a magyarok átvették az irányítást, a mezőnyfölény pedig a kilencedik percben góllá érett, Bartalis agresszíven és bátran támadta le az ellenfelét, majd Erdély csapott le a korongra, a kapu mellől visszacenterezte, Sofron pedig tökéletes lövéssel előnyhöz juttatta Magyarországot. Ezen a tornán először vezetett a válogatott.

Négy perc múlva aztán egyenlítettek az osztrákok. Emberelőnyben voltak, de komoly lehetőséget sokáig nem tudtak kialakítani, mert a frissen mozgó magyar védelem nem hagyta. Amikor bő 20 másodperc volt csak hátra, Marco Rossi a kapu mögül megindult (jövőre akár az NHL-ben is bizonyíthat), felgyorsított, a védők egy kicsit egymásra vártak, a csatár betört a magyar harmadba, rávitette a kapusra, és becsúsztatta a korongot a kapuba.

Még a harmad vége előtt Sofron gondoskodott a 2–1-es vezetésről. A Csíkszereda csatára emberelőnyben precízen szúrt bele Sebők belőtt passzába, és ezt olyan finoman tette, hogy a botjáról felfelé szállt a korong, egyenes az osztrák kapu rövid oldalába. Kidolgozott, begyakorolt figura volt.

A második játékrészben kicsivel több mint négy percet kellett várni a magyar gólra, Horváth Milán a kék vonal közeléből eresztett el egy szuper és erős lövést, ami az alsó sarokba kötött ki. A kapus nem sokat látott belőle, a visszajátszás igazolta, nem ért bele senki.

A 3–1-es előny azonban felébresztette az ellenfelet, és egy fokozattal feljebb kapcsolt. Emellett szerencséjük is volt, mert a harmad hetedik percében már úgy látszott, a hátán fekvő Bálizs alatt van a korong, de kicsúszott alóla, Strong pedig közelről begyötörte a kapuba. Három perccel a harmad vége előtt Haudum emberelőnyben egy szép és gyors lövéssel egyenlített. A válogatott az egész torna alatt a második harmadban egyszer sem tudta megmutatni a markáns arcát, a visszaesés ezúttal is szembetűnő volt, Ausztriának még a negyedik találatra is volt esélye.

A záró harmad nagy kérdése volt, be tudja-e ütni valamelyik csapat az elitcsoportot jelentő gólt, vagy csak a ráadásban dől el, melyik nemzet folytathatja jövőre is a legjobbak közt. Mindkét oldalon adódtak lehetőségek, Bálizsnak most is nagyon sokat köszönhetett a csapat. De Starkbaumnak is bravúrokra volt szüksége, Vincze és Erdély közeli lövésénél is a helyén volt. Sebők emelésénél pedig a felső kapuvas segítette ki. Egy pillanatra sem volt olyan érzésünk, hogy spórolnának a hosszabbításra, egyáltalán nem óvatoskodtak a csapatok.

A három-három elleni, öt percig tartó játék óriási magyar ziccerrel kezdődött, a legjobb magyar, Sofron István hatalmas kapáslövését óriási bravúrral hárította a kapus. Ha ez bemegy, akkor vége a találkozónak. Hajszálon múlt, de nem ment be. Bálizs is védett a másik oldalon, a ráadásban végül nem született gól, kis pihenő után jöhettek a büntetőlövések.

  • Első sorozat: Papp Kristóf volt az első lövő, de a kapus érezte, mit szeretne, és a jobb lábával hárított. Ganahl az utolsó pillanatig kivárt, és szép cselekkel belőtte (0-1)
  • Második sorozat: Galló korongja az oldalhálóban kötött ki, Schneider lövését fogta Bálizs (0-1)
  • Harmadik sorozat: Hári a kapus lábai között próbálta meg, sikertelenül. Rossi mellé terelte a korongot (0-1)
  • Negyedik sorozat: Nagy Gergő sem tudott túljárni a kapus eszén, Heinrich, a védő azonban nekikorcsolyázott, és bevágta (0-2). Vége, kiesett Magyarország. Ausztria jövőre is az A csoportban szerepelhet, Csehországban. Ausztria ugyanúgy 3 pontot gyűjtött, ahogy a mieink, de az egymás elleni eredmény nekik kedvezett.

„Nagyon közel voltunk, beletettük azt, ami bennünk van, ezt beszéltük meg az öltözőben. Így kellett történnie, a sors nem kedvezett nekünk. Ilyen a sport, ilyen a hoki” – értékelt a Sport1 kamerája előtt Sofron István.

Nagy Gergő arról beszélt, a büntetők már csak ilyenek. Nagyon sajnálják, hogy nem sikerült a bennmaradás.

A jövő évi divízió I/A csoportos vb-n a magyarok ellenfelei: Szlovénia, Olaszország, Románia, Koreai Köztársaság és Japán.

Ausztria–Magyarország 4–3 (1–2, 2–1, 0–0, 0–0), szétlövés után
gól: Rossi (13.), Strong (27.), Haudum (38.), illetve Sofron (9., 20.), Horváth M. (25.)

Az állás: 1. (és már továbbjutott) Egyesült Államok 18 pont/6 mérkőzés, 2. (és már továbbjutott) Svédország 17/6, 3. (és már továbbjutott) Finnország 13/6, 4. Németország 9/6, 5. Dánia 8/6, 6. Franciaország 4/6, 7. Ausztria 3/7, 8. (és kiesett) MAGYARORSZÁG 3/7

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!