A csoportos hoki-vb: hosszabbításban verte Magyarország a franciákat

2023. május 16. – 21:47

Másolás

Vágólapra másolva

Két vereség után Magyarország javított az A csoportos vb-n. A franciák kétszer vezettek, de a bátran és frissen játszó magyarok kétszer egyenlítettek, a ráadásban pedig gyorsan jött a két pontot érő találat.

A magyar jégkorong-válogatott az A csoportos világbajnokság harmadik fordulójában a franciákkal találkozott. Ez volt az a meccs, amelyiken egy bravúrral nagy lépést lehetett tenni a bennmaradás felé. Ilyen szellemben is kezdett a magyar csapat, Erdélynek mindjárt az első percben volt egy lövése. A harmadik percben már emberelőnybe került a válogatott, de ekkor a franciák jól védekeztek, és lövésig sem sikerült eljutni. A hetedik percben Galló viszont egy éles és erős lövést eresztett meg, Ylonen kapusnak bravúrral kellett mentenie. Csányi is feliratkozott a kaput célba vevők közé, a kapus fejvédőjéről pattant ki a korong.

Aztán váratlanul kiállították Stipsitzet botfogásért, és Bertrand egy erős kapáslövéssel ki is használta, hogy eggyel többen voltak a jégen. Bálizs Bence mozdult a korongra, a fejvédőjét érintette is, de olyan erős volt a lövés, hogy hárítani már nem tudott.

Az első harmad vége előtt 21 másodperccel Stipsitz egy távoli lövéssel egyenlített. Sebők vetődve kotorta elé a korongot, a Fehérvár játékosa befelé húzott, hogy jobb szögben legyen, és a korongja a lábak között a jobb sarokba csúszott.

A második harmadban is aktív magyar csapatot láttunk, Terbócs közelről próbálkozhatott, de az egyik védő odapiszkált az utolsó pillanatban, így nem volt igazán tiszta helyzete egy belőtt korong után. Az ötödik percben két franciát állítottak ki egymás után. 73 másodpercet kettős előnyben játszhatott a válogatott, Sofron lövése kifejezetten veszélyes volt, de Ylonen a helyén volt. Ezt az óriási esélyt nem sikerült kihasználni, a második oldalon, azonnal helyzet alakult ki, de tíz centivel a kapu mellé vánszorgott a korong.

A 11. percben Bertrand került szembe Bálizzsal, a kapus hatalmasat spárgázott, felszabadítani azonban nem sikerült, aztán Boudon éles szögből megtalálta az utat a rövid felső sarokba. A franciák fokozták a nyomást, aztán Sebők a saját harmadunk szélén elütött kézzel egy magas korongot, és ezt olyan szerencsésen tette, hogy a másik kapunál Galló két francia védő bizonytalanságát kihasználva kilépett közülük, és ha nem is találta el jól a korongot, bejuttatta a gólvonal mögé. A franciákat megfogta ez a találat, igazán veszélyesek már nem voltak ebben a játékrészben, így maradt a 2-2-es állás.

A záróharmad harmadik percében emberelőnybe kerültünk, de franciák iramodtak meg belőle veszélyesen, ezt sikerült megúszni. A folytatásban frissebbnek látszott a magyar csapat, Ylonennek többször közbe kellett avatkoznia, de jó volt látni, hogy nyomás alatt tudtuk tartani a rivális kapuját. Nagy küzdelmet láthattunk, mindkét csapat a fegyelmezettséget és az óvatosságot tartotta szem előtt, nehogy váratlanul pont nélkül maradjon. Az utolsó percben Hadobás passzából Galló akár a győzelmet is megszerezhette volna, ha szerencsésebben ér hozzá. A franciák harmadszor is döntetlenre is végeztek. A hosszabbításban az osztrákokat legyőzték, a dánokkal szemben viszont alulmaradtak.

Az ötperces ráadásban 3-3 emberrel ment a jégre, a magyar oldalról Sofron, Sebők és Hadobás. Texier lövésénél ugyanakkor Bálizsnak kellett védenie. Nem sokkal később Erdély ziccerben lépett ki, de ekkor még a kapus védett, 10 másodperc múlva Bartalis lövésnél már nem tudott. Magyarország két ponttal a hatodik, bennmaradó helyen áll. Ezt a pozíciót kellene megőrizni. A finnek vagy a svédek ellen a pontszerzés nem valószínű, a németek ellen sem vagyunk esélyesek, az osztrákok ellen viszont egy sikerrel ki lehet vívni a bentmaradást. Ausztria eddig egy pontot szerzett.

Bartalis úgy értékelt a Sport1-nek, hogy a rendes játékidős sikernek jobban örült volna, már csak azért is, mert az három pontot ér. „Be kell húzni még pár pontot, hogy rendben legyünk. Most viszont még a szerdai szabadnapnak örülünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!