Csodás kombinációkkal gyűri le a világos a sötét gyalogsereget

2023. május 13. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Ezt az állást természetesen a képzelet szülte, de nagyon érdekes problémákat vet fel. A sötét gyalogok olyannyira megiramodtak, hogy mind a hét vezérré alakulhat át. Mégis van hatásos védekezése és ellenlépése a világosnak, mégpedig olyan, amivel két lépésben le is zárhatja a partit. Mindegyik tisztre szükség van a sötét gyalogok kordában tartásához, és nem árulunk el nagy titkot, de még a királyra is ritka fontos szerep hárul.

Érdemes hosszabban vizslatni a táblát, mert elsőre korántsem annyira szembetűnő, mi a legfontosabb első lépés, ami után minden egyszerűvé válik. A programon végig lehet kattintgatni az összes sötét ellenlépést, és szebbnél szebb, élvezetes mattokat láthatunk.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás a reklám alatt, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás:
1.Kh6! Ez a jó beszorítás a királytól, mert 1.Kg6?-ra a c-gyalog sakkal ütne b1-re, és el is vinné a világos vezért. A kulcslépés után majd minden esetben vonalzárással születik a matt, ekkor van nagy szükség a futóra. Nézzük sorban őket:
Ha az a-vonalon lévő gyalog lép az első sorra, akkor szaknyelven 1...a1V (B) 2.Fa6 matt
ha az a-vonalon lévő gyalog leüti a vezért (ugyanez igaz a c-re is), úgy éri el az első sort és az átváltozást, akkor 1...axb1V (B) vagy 1...cxb1V (B) 2.Fb7 matt
ha a c-vonalon lévő gyalog lép az első sorra, 1...c1V (B), akkor a vezér lép akcióba, és 2.Vh7 matt
ha a d-vonalon gyalog lép az első sorra 1...d1V (B) 2.Fd7 matt
ha a e-vonalon gyalog lép az első sorra 1...e1V (B) 2.Fe6 matt
ha a f-vonalon gyalog lép az első sorra 1...f1V (B) 2.Ff5 matt
ha a g-vonalon gyalog lép az első sorra 1...g1V (B) 2.Fg4 matt
ha a h-vonalon lévő gyalog lép az első sorra, akkor ugyan sakkot is ad,1...h1V (B)+, de ezt a futó elzárja, és mivel a bástyától jön az ellensakk, és 2. Fh3-mal mattol is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!