Egy győzelem is elég lehet, hogy a magyar férfi hokiválogatott A csoportos maradjon

2023. május 13. – 07:05

Egy győzelem is elég lehet, hogy a magyar férfi hokiválogatott A csoportos maradjon
A magyar játékosok gólöröme a Magyarország–Szlovénia vb-felkészülési mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2023. május 4-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi jégkorong-válogatott egyértelmű célja, hogy bennmaradjon az elitosztályban a pénteken kezdődő tamperei világbajnokságon. Ehhez legjobb esetben egy győzelem is elég a hét forduló alatt, az igazán megnyugtató azonban kettő lenne.

A magyarok a második világháború utáni korszakban harmadszor szerepelhetnek a legjobbak között, 2009 és 2016 után ismét – írta az MTI. Az oroszok és a belaruszok kizárása után a nemzetközi szövetség felvitte az A csoportba Franciaországot és Ausztriát, a másodosztályból Szlovénia mögött a mieink jutottak fel. A franciákkal és az osztrákokkal Tamperében is találkoznak majd Sofronék, a pályán is bebizonyítható, hogy a 2022-es feljutást nem a kizárásnak vagy a szerencsének köszönhették.

A magyarok a papírforma alapján egyetlen találkozón sem számíthatnak még pontszerzésre sem, ám egy-egy jó mérkőzéssel – vagy amire a csapatmottó utal: egyetlen jó pillanattal – okozhatnak meglepetést.

Erre leginkább a franciák és az osztrákok ellen vagy a dánokkal szembeni szombati nyitótalálkozón lesz lehetőség. A világranglistán 20. dánok 2002-ben a hazai divízió I/A-tornán jutottak fel a legjobbak közé, és azóta ott szerepelnek, már tucatnyi NHL-es játékost neveltek ki, és most is van a keretükben a tengerentúlon játszó sztár. Tétmérkőzésen (olimpiai selejtezőn vagy vb-n) Magyarország legutóbb 1976. március 13-án nyert, a gdański C csoportos vb-n 10–2-re.

Vasárnap az Egyesült Államok (4.) lesz az ellenfél, a két eddigi egymás elleni összecsapást (1939-ben Bázelben és 2016-ban Szentpéterváron) a rivális nyerte 3–0-ra, illetve 5–1-re.

Kedden a világranglista 13. franciák ellen a pontszerzés sokkal inkább elérhető, noha nekik is vannak NHL-játékosaik. Az utóbbi két tétmérkőzésen a franciák nyertek: 2016. május 10-én Szentpéterváron 6–2-re a vb-n, míg 2021. augusztus 26-án a rigai olimpiai selejtezőben 5–3-ra.

Ezután a svédek és a címvédő, olimpiai bajnok, világranglista-vezető és még a hazai pálya előnyét is élvező finnek következnek, velük csak egyszer találkozott a válogatott vb-n. 2016. május 11-én Vay Ádám remeklése, 48 védése miatt lett csupán 3–0 oda, ellenük is várat magára az első magyar vb-gól. A világranglistán kilencedik, a 2018-es phjongcshangi olimpián ezüstérmes németekkel szemben valamelyest talán könnyebb dolga lesz a csapatnak.

Zárásként az osztrákok (15.) jönnek, elképzelhető, hogy ezen az összecsapáson múlik a bennmaradás, illetve a kiesés. Az eddigi 52 egymás elleni mérkőzésből a magyarok 14-et, az osztrákok 36-ot nyertek, és volt két döntetlen is, azonban tétmeccsen az utolsó hét találkozón rendre az osztrákok győztek. Legutóbb 1977. március 11-én, a tokiói B csoportos vb-n győztek a magyarok, 7–4-re.

A csoport első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe, az utolsó kiesik a divízió I/A-ba, amelynek helyszínét május 26-án jelölik ki. Az utolsó napon, május 28-án iktatják be az IIHF Hírességek Csarnokának új magyar tagját, Szélig Viktort.

A magyar válogatott a felkészülési meccseken egyszer nyert 9 vereség mellett, Japánt verte meg. Kedden a másik csoportban szereplő Kanada 5–2-re verte a magyarokat Budapesten.

A magyarok programja:

Május 13: Dánia–MAGYARORSZÁG 15:20
Május 14: Egyesült Államok–MAGYARORSZÁG 11:20
Május 16: Franciaország–MAGYARORSZÁG 19:20
Május 18: Svédország–MAGYARORSZÁG 15:20
Május 19: Finnország–MAGYARORSZÁG 15:20
Május 21: Németország–MAGYARORSZÁG 15:20
Május 22: Ausztria–MAGYARORSZÁG 19:20

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!