Bemutatták az atlétikai vb kabalafiguráját, Youhuut, egy racka juhot

2023. május 11. – 10:59

Bemutatták az atlétikai vb kabalafiguráját, Youhuut, egy racka juhot
Youhuu, vagyis a kabalafigura – Fotó: Ághassi Attila / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Száz nappal az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság előtt bemutatták az esemény kabalafiguráját. A Nemzeti Atlétikai Központban jelenleg is helyszíni szemlét tart a nemzetközi szövetség (WA), amelyik vezérigazgatója, Jon Ridgeon személyesen is itt volt csütörtök délelőtt, hogy átadja az írásos engedélyt a rendezésre.

„Célegyenesbe fordult a szervezés” – a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám kezdte így a beszédét, majd a 100 méteres síkfutás világcsúcstartója, Usain Bolt egyik mondásával érzékeltette, hogy az indulás mellett a célba érés is mennyire fontos. Elismételte, hogy minden idők legjobb vb-jét szeretnék megrendezni.

Fürjes Balázs társelnök visszatekintett a múltba, amikor 2018-ban megkapták a rendezési jogot.

„Rozsdából arany születik, ezt ígértük. Ez az övezet a főváros egyik rozsdaövezete volt, és hogy itt most stadion áll, azzal Budapest már nyert. Mert a stadion környékén mindenki sportolhat majd az ide álmodott szabadidőparkban.”

Németh Balázs vezérigazgató arról beszélt, hogy 3 milliárd embernek lesz lehetősége, hogy bekapcsolódjon a közvetítésekbe, és egymilliárdnyian szinte biztosan nézni fogják a világban. 203 ország nevezett eddig, 400 ezer jegyet szeretnének értékesíteni.

Gyulai Miklós, a hazai szövetség elmondta, hogy 45-50 olyan magyar atléta van, akik bízhatnak a részvételben. A felkészülésük a célegyenesben van, megismételhetetlen lehetőség előtt állnak. Azt reméli, olyan eredményekre lesznek képesek, amiken még ők maguk is meglepődnek.

Youhuu testközelből – Fotó: Ághassi Attila / Telex
Youhuu testközelből – Fotó: Ághassi Attila / Telex

Farkas Petra, U23-as Európa-bajnok távolugró úgy gondolja, rendkívüli esélyt kaptak, olyat, ami csak egyszer van az életben. „Szeretnénk megmutatni, milyen erős a magyar atlétika.”

A beszédek után kiderült, Youhuu névre elkeresztelt racka juh lesz a kabalafigura, ami őshonos a Kárpát medencében, ezen belül is a Csepel szigeten. Ridgeon egy kolomppal hívta elő.

„Szerethető, egyedi és büszke a magyarságára, vagyis minden benne van, amit üzenni szeretnénk. Legyünk mindannyian Youhuuk, hétköznapi hősök”

– összegzett Németh Balázs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!