Futópár is képes megsemmisítő csapásra – egy kis segítséggel

2023. április 29. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

A sakktanulás egyik nem könnyű, de hasznos eleme, hogy egy futópár önmagában milyen erős a végjátékban. A két tiszt ugyanis képes sarokba szorítani és bemattolni az ellenfél királyát. Ebben az állásban van még egy gyalog is, ami segítheti a futókat a győzelemben.

Ha első látásra nem is tűnik evidensnek, ezt az állást két lépésben meg lehet nyerni. És szokás szerint az első a kulcslépés, onnantól már minden nagyon egyszerű lesz. Ha az első jól irányzott lépés megvan, a sötét király már nem tud kicsúszni a világos szorításából. Segítségül: a b6 pont elzárása lesz a kulcs, tessék arra koncentrálni.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás a reklám alatt, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás:
Be kell áldozni a gyalogot a sikeresség oltárán. Ám ami nagyon fontos, nem vezérré kell válnia, hanem huszárrá. Aki a kicsit megbecsüli, a nagyot megérdemli! Csakis így lehet a b6 menekülő mezőt elfogni, semmilyen más nehéztiszttel ez nem menne. Szaknyelven ezt nevezik minorátalakulásnak.
Tehát: 1.c8H!
amire sötétnek csak két válasza van:
A király visszaüt, vagyis 1...Kxc8 2.Fa6 matt.
A király ellép a sarokba 1...Ka8 de akkor a futó a másik irányból lép akcióba és 2.Fc6 matt. Szépen dolgozik a futópár mindkét változatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!