Megnéztük közelről, hol rendezik az atlétikai vb-t, amit egymilliárd tévénéző láthat majd

2023. április 26. – 16:03

Megnéztük közelről, hol rendezik az atlétikai vb-t, amit egymilliárd tévénéző láthat majd
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez a number one atlétikai stadion, amiben valaha jártam, és ezt nemcsak az elfogultság mondatja velem, hanem a tények, mert az elmúlt pár évben jártam már néhányban”

– ezt Gyulai Márton állapította meg, aki az atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának és az Európai Atlétikai Szövetségnek is az egyik vezetője. Az augusztusi világbajnokságra 200+35 milliárd forintból (az infláció miatt kellett kiegészíteni a költségvetést) épülő Nemzeti Atlétikai Központot szerda délelőtt mutatták meg a sajtónak. Hogy valamelyik egykori magyar atlétazseni nevét felveszi-e a stadion, azt még nem tudjuk.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – Fotó: Huszti István / Telex
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – Fotó: Huszti István / Telex

A stadion mellett lesz egy szabványos edzőpálya is, amit majd hosszú távon a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) használhat. Itt még nagy erőkkel dolgoznak, csak a lámpaoszlopok alapján lehet sejteni, hol lesz a futókör. Nemcsak egyszerű edzőpálya lesz, hanem a dobók itt lelhetnek otthonra, és nem kell mostoha körülmények között felkészülniük. Innen egyébként gyaloghídon keresztül lehet átjutni a Dunán és beérni a verseny helyszínére. Ilyen közel nem szokott edzőpálya lenni, a szervezők erre kifejezetten büszkék voltak.

A stadion hófehér tartószerkezete messziről látszik, egy kicsit olyan hatást kelt, mint Valenciában Santiago Calatrava épületei. Belülről is impozáns a látvány, minden kezd letisztulni, az egész pályát körülölelő, körülbelül egy méter mély fotósárkot szegélyező rugalmas szilikon is már a helyére került.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Gyulai kijelentette, a versenypálya készen áll, a frissen lerakott Mondo rekortánburkolat az első az országban, nem is lehetett rálépni. Minden magyar atléta álma és vágya, hogy ilyen körülmények között versenyezhessen – jegyezte meg. Az előző világbajnokságokra és az olimpiára is ez a cég szállítja ezt a speciális felületet, amit a versenyzők előszeretettel hasonlítanak egy szőnyeghez.

Végső formáját a terület jövő nyárra nyeri el, akkor egy klasszikus szabadidőközponttá alakul, amellett, hogy kiszolgálja a válogatott atléták edzéseit.

A mobil lelátókkal 35 ezres stadiont a vb után 15 ezresre visszabontják, ezt már a világbajnokság másnapján el is kezdik majd.

A felső karéj a visszabontás után eltűnik, ennek helyére egy panoráma futókört álmodtak meg, amit a Duna közelsége tesz egészen egyedivé, és ezt bárki szabadon használhatja majd. Az lesz az egész projekt kulcsa, hogy a jövőben sportolásra, sétálgatásra lehessen használni ezt a korábban lepukkant területet. A rentábilis üzemeltetés a fenntartó, vagyis a Nemzeti Sport Ügynökség (NSÜ) feladata lesz.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A szervezők aprólékosan igazították be erre a 10,5 hektáros területre a stadion helyét, elsőként az uralkodó széljárást vették figyelembe, hogy a célegyenesben lehetőleg kapjanak egy kis hátszelet a versenyzők. És a sprintereknek segítség lehet a Duna folyásirányával azonos szél, ha nem ellenszélben kell hasítaniuk. A diszkoszvetőkört is úgy jelölték ki, hogy egy dobó akár frizbizhet is, és használhatja úgy a szelet, hogy ráültetheti a kétkilós diszkoszt. A napsütésre is figyelniük kellett a tervezésnél, milyen szögből essenek be a sugarak, hogy az a legkevésbé legyen zavaró.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A küzdőteret aszimmetrikusan alakították ki, úgy, hogy a nézőkhöz a legközelebb legyenek a sprinterek és a másik oldalon a távolugrók is. Az első sorban ülő nézők ugyanakkor megázhatnak, de mint Gyulai emlékeztetett rá, ezt a londoni olimpiai stadionban sem tudták megoldani, és a világ minden pontján küzdenek ezzel. „Ha ez lesz a legnagyobb baj, akkor jól dolgoztunk. Egy szabadtéri sportágnak vannak ilyen sajátosságai” – mondta.

Az alaptétel volt, hogy kilenc pálya legyen, ha a zsűri engedélyével nem nyolc, hanem mégis kilenc versenyző is lesz egy adott szám döntőjében, zavartalanul meg tudják rendezni.

A gyaloglók és a maratoni futók egy LED-fallal körülvett alagútból érkeznek a futópályára, hogy az utolsó métereket ott tegyék meg.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Megmutatták a VIP-részleget is, ott a mennyezetet a futópályák számai borítják, és nem az volt szempont, hogy a páholyokból lássák a pályát a fontos vendégek, mert a nemzetközi szövetség (WA) irányelve, hogy amikor verseny van, akkor ne egyenek vagy igyanak a meghívott vendégek, hanem a versenyt nézzék. Van egy fedett bemelegítőpálya is, ezen az Eb-ezüstérmes gátfutó Kozák Luca már megtehette az első lépéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!