Még csak sakkot se lehet adni, mégis egy pillanat alatt matt lesz

2023. április 22. – 05:56

Másolás

Vágólapra másolva

A világos hatalmas túlerőben van, a sötét király a sarokba húzódott, és meglehetősen masszív fedezéket alakított ki. Az elszigeteltsége szinte tökéletes, mégis látványosan megbontható.

Ha jobban megnézzük ezt az állást, azt látjuk, könnyebb lenne úgy mattolni, ha a sötét lépne, mert a világos még csak egy jól irányzott sakkot sem képes adni ebben a helyzetben. Segítségül annyit elmondhatunk, hogy a lépéskényszert kell kiprovokálni, és máris megvan a megoldás. Természetesen ennek az állásnak is az a nehézsége, hogyan lehet két lépésben bevinni a mattot. A programon végigkattintgathatja a játszma valamennyi variációját.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás a reklám alatt, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás:
Ütésbe kell helyezni a vezérünket, ez az egyetlen jó lépés, a vezér ugyanis így azt a mezőt is fogja, ahonnan a sötét bástya sakkot adhatna. Sötét így elveszítette a g7 pontot) Tehát 1.Vf6!
Ha ezt a g gyalog leüti, vagyis 1...gxf6-ra 2.Bxg8 matt
ha a h gyalog leüti a bástyát, vagyis 1...hxg6-ra 2.Vh4 matt
ha a h gyalog egyet vagy kettőt lép előre, akkor a bástya lép akció, vagyis 1...h5-re vagy h6-ra 2.B(x)h6 matt (Kötéskihasználás!)
ha a bástya sakkot ad, vagyis 1...Bd8+-ra 2,Vxd8 matt
bármelyik másik bástyalépésre pedig 2.Vxg7 matt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!