Sakkfeladvány: abból is lehet kulcsfigura, amiről nem is gondolnánk

2023. április 7. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

A sötét király látszólag teljes védelmet kap az öt gyalogjától, mert világos tisztjei még csak sakkot sem tudnak neki adni. Ezek a passzív tisztek aztán egy csapásra meglehetősen aktívvá válnak, ha megtaláljuk a megfelelő kezdőlépést.

Ennek a feladványnak is az a nehézsége egyben a szépsége, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, két lépésben lehet megnyerni. Elsőre ez szinte lehetetlennek látszik, de nem az. Nagyon is megingatható a sötét király vaskos fedezéke, de ha megvan az első helyes lépés, utána az összes variációt végigkattintgathatja a gép segítségével.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás a reklám alatt, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás:
Fontos, hogy az f4 mezőt ne sötét foglalja el, hanem a világos. Ezért az egyetlen világos gyalognak oda kell lépnie. Sötétnek pedig így csak kényszerütései maradnak – az nem lehet, hogy nem üt vissza, mert a király mozdulni sem tud –, köztük két en passant is. Azután érvényesülnek a fehér figurák.
Szóval 1.f4!
Ha az ötödik soron lévő e-gyalog üt vissza, akkor jön a futó, 1...exf4 2. Fc3 matt
Ha az ötödik soron lévő g-gyalog üt vissza, akkor jön a vezér 1...gxf4 2. Vh4 matt
Ha a negyedik soron lévő e-gyalog en passant lépéssel csap vissza, akkor újra a vezér 1...exf3 2.Vxe5 matt
Ha a negyedik soron lévő g-gyalog en passant lépéssel csap vissza, akkor is a vezéré a főszerep 1...gxf3 2 .Vxg5 matt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!