Nagy Ádám: Lehengerlő első félidő volt

2023. március 28. – 05:00

Nagy Ádám: Lehengerlő első félidő volt
A magyar válogatott magabiztos játékkal nyerte meg első Eb-selejtezőjét – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jó néhányszor előfordult már korábban, hogy egy olyan válogatott, amelyiket az első kalapból sorsolnak ki, lefocizza a negyedikből érkezőt. Nagyon jó volt szembesülni azzal, hogy a magyar válogatott is képes úgy érvényesíteni a papírformát, hogy közben könnyedén és átütően játszik. A Bulgária elleni 3–0 kifejezetten biztató a sorozat hátralévő részére nézve, még ha ennél nehezebb meccsek is jönnek majd.

A 79. válogatottságát ünneplő Nagy Ádámtól azt kérdeztük a meccs végén, hogy milyen jelzőt illesztene az első félidei teljesítmény mellé.

„Lehengerlő. Megvoltak az agresszív letámadásaink, ebből jöttek a támadásaink, ebből pedig jöttek a gólok. A mezőnyben is egy szinttel magasabbak voltunk, és a kapu előtt is. Jó volt ezt belül is átélni, nem is tudom hirtelen, hogy mutattunk-e a múltban ilyen típusú csapat ellen ilyen jó játékot. A közönségtől is sok energiát kaptunk, a nem túl barátságos időjárás ellenére nem is láttam üres székeket. Volt sok emlékezetes meccsem 2016 óta, de tényleg ne vegyék nagyképűségnek, ha azt mondom, ez most lehengerlő volt. A második félidő persze lehetett volna jobb, nekem is volt lehetőségem a negyedik gólra.”

Marco Rossi szövetségi kapitány úgy értékelt, hogy Szoboszlai Dominik talán most játszott a legjobban. A csapatkapitány erre a felvetésre úgy felelt, hogy nem neki kell eldöntenie, most volt-e a legjobb. Azt viszont még sokszor szeretné látni, hogy a társai felszabadultan játszanak és élvezik a meccset.

„Ha kell, rakjanak minden terhet át rám, mert én ezt szeretem, megszoktam, tudok vele azonosulni. Meccsről meccsre haladok, a számvetés majd ráér a szezon végén, most Lipcsében várnak rám feladatok, de ugyanezt a felszabadultságot szeretném majd átélni júniusban, amikor Montenegróba megyünk”

– mondta.

Az egész sorozatban Szoboszlai lehet a mérleg nyelve, az októberben 23 éves középpályás teljesítménye a Montenegró vagy a Szerbia elleni meccset is döntően befolyásolhatja.

Hogy mit jelent Szoboszlai jelenléte, azt Bolla Bendegúz játékán is érezni lehetett. Fiola Attila sérülése és műtétje miatt a Grasshoppers játékosára is fontos szerep hárulhat a júniusi folytatásban.

„Új vagyok még, harmadszor voltam kezdő. Amikor Dominik kihúzódik a jobb oldalra, sokat segít nekem, mert őt gyerekkorom óta ismerem, sokat játszottunk együtt, tudom, mire számíthatok tőle, akár még azt is látom, mi következik a labdaérintése után. Nagy segítség a jelenléte.”

Bolla is úgy érezte, az első egy topfélidő volt. Nem számolgatnak a folytatásban, nyerni akarnak, nincs előttük semmilyen pontszám, amit szeretnének elérni, egyszerűen szeretnék a legtöbbet kihozni a sorozatból. A közönség is azt várja tőlük, hogy nyerjenek, hiszen mégiscsak az első kalapból sorsolták őket, de ezt a nyomást mégsem érzik.

„Mindenki várta már ezt a meccset, hogy legyen egy kis tét. A félidőben a kapitány azt kérte, hogy menjünk, daráljunk, presszingeljünk tovább. A csapatnak fekszik ez a stílus, tudunk előrefelé játszani. Merem azt hinni, mi voltunk olyan jók, hogy helyzetig sem nagyon jutottak el a bolgárok, és nem ők fogtak ki rossz napot.”

Ádám Martin négy nap alatt kétszer volt eredményes a válogatottban, 29 éves korára lett kezdő csatár, sok munkája van abban, hogy idáig eljutott. Ő 2021-ben még a falusi házának kertjében grillezett, amikor a válogatott az Eb-n játszott a németekkel és a franciákkal, most pedig szerves része a csapatnak. Úgy véli, megható átélni ezt a fejlődést ilyen rövid idő alatt.

„Jók voltak a letámadásaink, rendben voltak a ritmusváltásaink, a kapu előtt is összejöttek a helyzetek. A gólom előtt egy védőről elém pattant a labda, ballal elgurítottam a hosszúba. Bement, ennyi” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!