Magyar középhátvédje van az angol egyetemi fociválogatottnak

2023. március 26. – 07:51

Magyar középhátvédje van az angol egyetemi fociválogatottnak
Jakab Simon Sunderlandben tanul – Fotó: Team Sunderland

Másolás

Vágólapra másolva

Először került be az angol egyetemi fociválogatottba magyar játékos: a Sunderlandben tanuló Jakab Simon lett a csapat középhátvédje. A válogatottat nagyjából öt éve hozták létre, a keretét pedig úgy alakítják ki, hogy előbb az északi és a déli egyetemek megmérkőznek egymással, majd erről a mérkőzésről választják ki a nemzeti egyetemi csapat játékosait.

Jakab az északi és a déli egyetemek közti meccsen olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy a meccs emberének választották, noha az északiak 2–0-ra kikaptak a déliektől. Innen egyenes út vezetett az egyetemi válogatott védelmének irányításáig, amire először az amerikai Yale Egyetem elleni összecsapáson nyílt lehetősége. A náluk sokkal összeszokottabb amerikai csapat 2-0-ra verte az angolokat, de a második félidőt, ahol ő és a legtöbb északi játékos szerepelt, kapott gól nélkül hozták le.

„Van egy ilyen meccsnek súlya, nagy harc dúl a válogatott kerettagságért, mert egyetemi szinten 8 ezren fociznak, a különböző szűkítések után is maradnak ötvenen, és innen kerültem a legjobb 11 közé. Önmagamban azért a helyén tudom kezelni ezt az eredményt. Van spanyol csapattársam is, de a túlnyomó többség angol, én vagyok az első magyar az egyetemi válogatottban. Ezen a meccsen egészen más volt a játékosok minősége, amit eddig tapasztaltam, izgultam is kicsit, de összességében nagy élmény volt. Nemcsak a meccs, az egész nap. A St. George’s Parkban játszani, ahol az angol nemzeti tizenegy is készül, különleges dolog.”

A 22 éves Jakab 2017-ben került Angliába, ahol nagyapja, Jakab László kardvívó mesteredző is él a durhami egyetem vívócsapatának vezetőjeként – ő itthon két magyar olimpiai bajnok nevelőedzője volt. 16 éves koráig az UTE játékosa volt, és mivel mindig is szeretett volna külföldön játszani, 17 évesen Angliába költözött, ahol a SAFC Scholarship college programban kapott lehetőséget.

Több különböző fél-professzionális klubban is megfordult az elmúlt évek alatt, a nyolcadosztályban játszó Consett AFC-vel pedig még FA Vase kupadöntőt is vívtak a Wembley-ben 2021-ben.

Az egyetemi válogatott teljesítményét egyébként figyelemmel követik a Football Leauge (1-4. osztály) scoutok. Jakabnak továbbra is célja a profi szerződés, jelenleg a North Shields csapatában játszik az angol nyolcadosztályban. Ezen a szinten heti két edzés és 1-2 meccs van. Ezek a klubok a jegybevételekből és szponzorok támogatásából tartják fent magukat, ebből fizetik a játékosokat is. Profi focistákat csak az angol hatodosztálytól felfelé találunk.

Sporttudományi szakon végzett, és most pszichológia mesterképzésen tanul az egyetemen. Tervei között a profi karrier és az edzői vagy sportpszichológusi munka egyaránt szerepel.

„Ott lebeg a szemem előtt, hogy egy angol akadémián erőnléti edző legyek, vagy pszichológusi végzettségemet felhasználva mentáltrénerként segítsek, és pluszt adjak a fiataloknak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!