Csak egy leleményes lépés, és minden egyszerűvé válik a táblán

2023. március 25. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

A világos ezt a partit könnyen megnyerheti, mert a sötét csak egy futóval és két gyaloggal tud védekezni. Ezúttal sem a győzelem a nehéz, hanem azt megtalálni, hogyan lehet két lépésben megadásra késztetni a riválist.

Pillanatnyilag nincs összhang a világos vezér és a bástya között, de van egy kulcslépés, ami egycsapásra megteremti azt a lehetőséget, hogy két húzásban ezt az állást meg lehessen nyerni. Ezt a mesterfogást keressük, és onnantól minden pofonegyszerűvé válik. A géppel mindhárom védekezési módot végigjátszhatja, és látni fogja, hogy az első, nyerő lépés után ez az állás tényleg menthetetlen.

E heti sakkrejtvényünket is Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás a reklám alatt, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

A megoldáshoz egy kis csalafintaságra van szükség, a sötét futó korlátozására az első lépésben, és ezt a bástyával tehetjük meg.
1. Bg6! (Az átlózáró motívum után sötét kénytelen a fehér vezér mattjait elszenvedni, mert nincs megfelelő erejű lépése)
Ha a futóval mozdul, és leüti a bástyát, tehát 1... Fxg6 2. Vh3 matt (vagyis a vezér h3-ról mattol)
Ha megtolja a gyalogját, tehát 1... e3 2. Va8 matt
Ha a királlyal próbál menekülni, vagyis 1... Ke3, akkor a vezér c3-ról fejezi be a küzdelmet, tehát 2. Vc3 matt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!