Az MTVA több mint 15 milliárd forintot adott a Forma-1 közvetítési jogáért

2023. március 22. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 43 millió dollárnak megfelelő összegért (15,5 milliárd forint) vásárolta meg a Forma-1-es világbajnoki sorozat közvetítési jogait a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tavaly – derül ki a társaság szerződéseiből, írja a Magyar Hang.

Az MTVA tavaly július 31-én jelentette be a Forma-1 közvetítési jogainak meghosszabbítását, így a szabadedzéseket, az időmérő edzéseket és a versenyeket is ők közvetítik. Az MTI-s beszámolóból azonban akkor nem derült ki, hogy mennyi pénzért vásárolták meg a közvetítés jogát, ezt az MTVA által közzétett szerződések adataiból lehetett később megtudni.

Az előző szerződés még 8 millió dollárral kevesebbe került, az ugyanis 35 millió dollár volt, akkori árfolyamon 10,6 milliárd forint szemben a mostani körülbelül 43 millió dolláros összeggel.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy hónapja közölt adatokat az F1 közvetítések nézettségéről. A Magyar Hang összesítése alapján az MTVA a 2012-es nézettségi adatokhoz képest közönsége nem egészen felét, a 18-49 évesek közül pedig nagyjából harmadát tudta csak megőrizni. Hozzátéve, hogy 2021-ben már látszódott a növekedés. A médiahatóság szerint több oka lehet a csökkenő tendenciának: például Michael Schumacher győzelmi sorozatának a vége, a versenyzők által felhasználható motorok számának változása, a tankolás megtiltása, és akár az is, hogy halkabbak lettek a motorok. Emellett az is közrejátszhat a nézettség csökkenésében, hogy a fiatalok kevesebbet néznek tévét. A kimutatás szerint a nézettségcsökkenés nem magyar jelenség, Olaszországban is hasonló tendenciák figyelhetők meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!