Precedenst teremthet, hogy a megerőszakolt toronyugró kártérítési pert indít a német úszószövetség ellen

2023. március 20. – 11:55

Precedenst teremthet, hogy a megerőszakolt toronyugró kártérítési pert indít a német úszószövetség ellen
Jan Hempel precedensértékű pert indít – Fotó: Horst Galuschka / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész német sport beleremeghet abba a precedensértékű perbe, amit az olimpiai ezüstérmes toronyugró, Jan Hempel indított a német úszószövetség (DSV) ellen. Németországban nem különülnek el a vizes szakágak, ezért indított pert a több sportágat tömörítő szövetség ellen.

Hempel tavaly augusztusban tett felkavaró vallomást arról, hogy volt edzője, Werner Langer 1982-től 1996-ig, azaz 14 éven keresztül zaklatta szexuálisan.

„Egyetlen pillanatot sem mulasztott el, hogy kiélje a vágyait és a szükségleteit”

jelentette ki az ARD televízió műsorában. Hempel állításai megrázóak voltak, 11 éves korában erőszakolták meg először, de Langer az 1992-es barcelonai olimpia versenyei alatt is molesztálta. A Drezdában született Hempel akkor már 21 éves volt, a német egyesülés után is kitartott edzője mellett.

A versenyző a negyedik helyen végzett az 1992-es olimpián, négy év múlva érte el legnagyobb sikerét, amikor ezüstérmes lett az atlantai olimpián toronyugrásban. Az orosz Dmitrij Szautyin megelőzésére nem volt esélye, de a kínai ugrókat magabiztosan előzte meg.

Az atlantai siker után viszont már nem folytatta a közös munkát Langerrel. Negyedik olimpiáján, 2000-ben a szinkron toronyugrásban bronzérmes lett, akkor már más szakember készítette fel. Utána hagyta abba az élsportot.

Még versenyzői korszakában beszámolt a szövetségnek a szexuális visszaélésekről, de ők nem vizsgálták ki érdemben a történteket. Langert 1997-ben ugyan felmentették az edzői állásából, de nem a – Hempel szerint ki sem vizsgált – rendszeresen elkövetett szexuális visszaélések vádja miatt, hanem azért, mert Langer a keletnémet titkosrendőrség, a Stasi ügynöke volt.

Hempel családot alapított, két gyereke született, igen sokáig elfojtotta magában a traumáit, 2022 augusztusban, 51. születésnapja után beszélt róluk először. Mivel Langer 2001-ben öngyilkos lett, nem tudott reagálni a vádakra.

Hempel ügyvédje, Thomas Summerer egy most vasárnap esti tévéműsorban azt nyilatkozta, hogy a mindenkori szövetség felelős az egykor elhallgatott, szándékosan eltussolt ügyekért, ezért eurómilliós összegű kártérítést indítanak. A következmények beláthatatlanok, mert más sportágak képviselői is megtehetik ezt a szövetségükkel szemben – írta a Tagesschau.

Summerer azt is kifejtette, ha tíz évig eltart, akkor is beleállnak a perbe, ezért is utasították el a peren kívüli egyezséget. Erős a gyanúja, hogy Langer a vezetőktől kapott segítséget, hogy ne derüljenek ki az általa elkövetett cselekmények. „Ez a csend kartellje volt” – állapította meg az ügyvéd, aki ez esetben párhuzamot lát a katolikus egyházzal. Ha a német egyházmegyéknek vállalniuk kell a múltban esetlegesen elkövetett bűncselekmények után a kártérítést, akkor a sportszövetségeknek is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!