Alex Ferguson hivatalosan is minden idők legjobb futballedzője

2023. március 06. – 14:33

Alex Ferguson hivatalosan is minden idők legjobb futballedzője
Alex Ferguson és David de Gea, a Manchester United játékosa – Fotó: Carl Recine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sir Alex Ferguson lett minden idők legjobb futballedzője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS), írja az MTI.

A 81 éves skót szakember 1986 és 2013 között irányította a Manchester Unitedet, számos nagy sikert aratva angol együttesével. Az MU-val nyert többek között tizenhárom bajnoki címet, nemzetközi szinten pedig Bajnokok Ligáját, KEK-et, európai szuperkupát és klubvilágbajnokságot. Ferguson kiérdemelte a Brit Birodalom Rendje kitüntetést, az Old Trafford előtt szobrot állítottak a tiszteletére.

Az IFFHS szerint a Manchester United menedzsereként eltöltött bő huszonhat éve a futballtörténelem legeredményesebb edzőjévé tette, megelőzve a jelenleg az AS Roma kispadját elfoglaló portugál José Mourinhót és a Manchester Cityt dirigáló spanyol Josep Guardiolát.

Mourinho és Guardiola mellett az aktív szakvezetők közül még ketten – az olasz Carlo Ancelotti (Real Madrid) és az argentin Diego Simeone (Atlético Madrid) – kerültek be a legjobb tízbe azon a szavazásos ranglistán, amelyet 1996-tól tart nyilván a nemzetközi szervezet, és amely az azóta évente elkészített rangsorok pontszámainak összesítése alapján alakult ki.

A top 50 edzőt felsoroló rangsorban mások mellett kilenc argentin, hét-hét spanyol és olasz, hat német, öt-öt brazil és francia szakember kapott helyet.

Az IFFHS-lista (1996-2022) élcsoportja:

  1. Sir Alex Ferguson (skót) 257 pont
  2. José Mourinho (portugál) 242
  3. Josep Guardiola (spanyol) 221
  4. Arsene Wenger (francia) 211
  5. Joachim Löw (német) 200
  6. Carlo Ancelotti (olasz) 189
  7. Vicente Del Bosque (spanyol) 175
  8. Diego Simeone (argentin) 168
  9. Marcelo Lippi (olasz) 166
  10. Didier Deschamps (francia) 164

A hírnek az ad külön pikantériát, hogy a Manchester United vasárnap szenvedett katasztrofális, 0-7-es vereséget a Liverpool otthonában.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!