Verstappen megtette az első lépést harmadik vb-címe felé, nyomasztó fölénnyel nyerte a szezonnyitót

2023. március 5. – 17:43

Verstappen megtette az első lépést harmadik vb-címe felé, nyomasztó fölénnyel nyerte a szezonnyitót
A 2023-as Bahreini Nagydíj rajtja – Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Max Verstappen és a Red Bull ott folytatta a bahreini évadnyitón, ahol a 2022-ben abbahagyta: a szombati időmérőn a kétszeres világbajnok szerezte meg a pole pozíciót, mellőle csapattársa, Sergio Pérez indulhatott, míg a Ferrarinak csak a 3-4. rajthely jutott az új szezon első futamán. Az időmérő legnagyobb meglepetését Fernando Alonso okozta azzal, hogy az 5. helyre hozta be az Aston Martint, még a két Mercedest is megelőzte a kétszeres spanyol világbajnok.

Tavaly kettős Ferrari-győzelem született az évadnyitón, erre most nem sok esélyt volt. A Red Bull akkor rémálomszerűen kezdte a szezont, technikai problémák miatt mindkét versenyzőjük kiesett. Utána viszont végig dominálták a világbajnokságot Verstappenék: 17 futamot nyertek meg a 22-ből, és az egyéni vb-cím mellett a konstruktőri bajnokságot is behúzták.

A rajtnál Verstappen simán megtartott az első helyét, Pérez viszont kicsit beragadt az indulásnál és visszaesett a harmadik helyre, miután Charles Leclerc (Ferrari) megelőzte. Alonsónak sem sikerült jól a start: két helyet is veszített, részben annak köszönhetően, hogy a csapattársa, Lance Stroll meglökte hátulról kicsit.

Verstappen zavartalanul autózhatott az élen, a 7. kör környékén már majdnem öt másodperce volt az előnye Leclerckel szemben, akit Pérez üldözött. A negyedik helyen Carlos Sainz (Ferrari) már több mint három másodpercre volt tőlük, mögötte a Mercedesek következtek, szintén alaposan lemaradva az első háromtól. Hamiltonék annyira lassúak voltak, hogy a két Aston Martin is kezdett felzárkózni rájuk. Olyannyira, hogy a 13. körben Alonso levadászta George Russellt, és feljött az 5. helyre.

Az élmezőnyből először a Ferrarik álltak ki kereket cserélni a 14. körben, Leclerc és Sainz is kemény keverékre váltott a lágy gumikról. Gyorsan reagált erre a Red Bull, egy körrel később Verstappent is kihívták a boxba, a címvédő viszont a lágy, de elvileg gyorsabb kopó gumikon folytatta. Pérezt a 17. körig tartották kint, de a mexikói így sem tudta megelőzni Leclercet, visszaállt a kiállások előtti sorrend: Verstappen-Leclerc-Pérez-Sainz volt a top négy.

A Ferrari és a Red Bull tehát más stratégiát választott a futam második felére. Bejött a címvédő csapat számítása: a lágyabb gumikon Pérez pár kör alatt utolérte Leclercet, és a 26. körben meg is előzte a monacóit, amivel visszaszerezte a 2. helyet. Az élen álló Verstappen ekkor már közel 14 másodperce volt Péreztől, semmi nem veszélyeztette a kétszeres holland világbajnok újabb győzelmét. A második kerékcserék után sem változott az első négy sorrendje, hiába mentek lágyabb, jobban tapadó gumikon a Ferrarik, nem tudták utolérni Verstappenéket. Az élmezőny mögött közben hatalmas csatát vívott egymással a Mercedes és az Aston Martin az 5. helyért: a 38. körben ezúttal Lewis Hamiltont előzte meg Alonso, majd a negyedik helyen álló Sainz után eredt.

A 40. körben még rosszabbra fordult a Ferrari szezonnyitója, Leclercnek műszaki hiba miatt fel kellett adnia a versenyt. Ezt azt is jelentette, hogy Alonso már a dobogóért támadhatta a másik Ferrarit. A 45. körben meg is történt az előzés, az egész futamon remekül vezető Alonsoé lett a harmadik hely.

Verstappen 36. győzelmét szerezte a bahreini szezonnyitón, csapattársa, a mexikói Sergio Pérez lett a második, Fernando Alonso pedig a harmadik. Jól sikerült tehát a csapatváltás Alonsónak, első versenyén rögtön dobogós lett az Aston Martinnal. A spanyol pilóta karrierje 99. dobogóját szerezte az F1-ben.

A Bahreini Nagydíj végeredménye, pontszerzők: Verstappen-Pérez-Alonso-Sainz-Hamilton-Stroll-Russell-Bottas-Gasly-Albon.

Kabaréba illő versenyt futott Esteban Ocon az Alpine-nal: a francia pilótát először azért büntették meg, mert rosszul állt fel a rajthoz. Az 5 másodperces büntetés letöltése közben a szerelők túl hamar nyúltak az autójához, amiért kapott még egy 10 másodperces büntetést, de a boxban túllépte a sebességhatárt, így kapott egy újabb 5 másodperces időbüntetést.

A Bahreini Nagydíj hivatalos végeredménye:

A világbajnokság állása, pilóták:
1. Max Verstappen: 25 pont
2. Sergio Pérez: 18 pont
3. Fernando Alonso: 15 pont

A világbajnokság állása, csapatok:
1. Red Bull: 43 pont
2. Aston Martin: 23 pont
3. Mercedes: 16 pont

A 2023-as világbajnokság két hét múlva a Szaúd-arábiai Nagydíjjal folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!