Annyira jól ment a céllövölde, hogy biatlonozni kezdett a két mexikói férfi

2023. március 4. – 13:12

Annyira jól ment a céllövölde, hogy biatlonozni kezdett a két mexikói férfi
Fotó: CBC

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói Christopher Gomez még síelni sem tudott, amikor barátjával kitalálták, hogy elkezdenek biatlonozni. Pár évvel később viszont már a világ legjobbjaival versenyeztek a Nemzetközi Biatlon Szövetség kupadöntőjén a kanadai Canmore-ban. De hogy is történt mindez? A CBC-nek meséltek.

Gomez és Raul Antonio Figueroa (edzője és csapattársa) Ausztriában élnek, ahol egy helyi vásáron céllövöldéztek. A tulaj szerint nagyon ügyesen lőttek, így egyből eszébe jutott, hogy mi lenne, ha alapítanának egy mexikói biatloncsapatot. A fiúknak elsőre fogalmuk sem volt, hogy mit takar egyáltalán a biatlon sportág, így a neten kerestek rá. Arra is kíváncsiak voltak, hogy van/volt-e már mexikói csapat.

Figueroa megtalálta a választ az első kérdésre, a másodikra ​​pedig nem volt bizonyíték. Bár akkoriban egyikük sem tudott síelni, elkezdték beadni a papírmunkákat, alapítottak egy sportszövetséget és csapatot is.

„A jó hír az, hogy elfogadtak minket… A rossz hír az, hogy 10 hónapunk van arra, hogy felkészüljünk egy nemzetközi versenyre, egy olyan sportágban, amelyet még soha nem gyakoroltunk”

– közölte Gomez a hírt a barátjával.

A fiúk hamarosan elkezdték a komoly felkészülést: YouTube-videón nézegették a technikákat, és szántóföldeken gyakorolták a sífutást.

2021-ben indultak egy versenyen, de olyan rosszul teljesítettek, hogy azt mondták, menjenek haza. De nem adták fel, folytatták az edzéseket, és egy ponton már edzőt is találtak, aki segítette a felkészülésüket. A páros még mindig nem nyert egy érmet sem, de magabiztosságuk töretlen, elkezdtek szponzorokat is szerezni maguknak.

Gyakran hasonlítják össze őket a jamaicai bobosokkal, de remélik, hogy a későbbiekben tudnak majd a saját személyiségükkel és teljesítményükkel is bizonyítani maguknak és az országuknak.

„Amikor valaki Mexikóról beszél Európában, felbukkannak olyan dolgok, mint a kábítószer, a kartellek, az erőszak, szóval nyerünk, ha azt mondják: »Ó, ismerek egy mexikói csapatot, amely biatlonozik« – ha ez az első asszociáció Mexikóról, az számunkra győzelem.”

– zárja Gomez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!