Vaskuti Istvánt jelölik a nemzet sportolójának

2023. február 8. – 12:31

Vaskuti Istvánt jelölik a nemzet sportolójának
Vaskuti István, a Magyar-Kajak-kenu Szövetség szakmai alelnöke beszél a Magyarország és Marokkó közötti, sportágfejlesztésről szóló együttműködési nyilatkozat ünnepélyes aláírása után a Puskás Ferenc Stadion Iharos-termében 2013. március 21-én – Fotó: Soós Lajos/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A december végén meghalt olimpiai bajnok birkózó, Varga János helyére a kenus Vaskuti Istvánt jelölték a nemzet sportolói szerda délelőtt. A tizenegy tag közül hét úgy szavazott, hogy az 1980-ban párosban olimpiai bajnokságot nyerő, jelenleg 67 éves Vaskutié legyen a Varga halála után megüresedő tizenkettedik hely.

A döntés annyiban meglepetés, hogy birkózó helyére nem birkózó került, igaz, erre nincs írott vagy íratlan szabály, még csak szokásjog sem alakult ki az elmúlt szűk két évtizedben. Az egyik nagy esélyes Hegedüs Csaba volt, aki a 72-es müncheni olimpián a századik magyar aranyérmet szerezte, később pedig a válogatott kapitánya volt.

Most először választottak a tagok kenust a legjobbak közé, Vaskuti a sportág kilencszeres világbajnoka (mindegyik címét párosban szerezte), örökös bajnoka. 1986-ban nemzetközi fair play díjjal tüntették ki, amikor kölcsönadták a hajójukat a rivális jugoszláv párosnak, amelyik abban nyerte meg a vb-t. Az 1988-as olimpián ő vitte a magyar küldöttség zászlaját. Legnagyobb sikereit előbb Foltán Lászlóval, majd Sarusi Kis Jánossal érte el.

Az 1980-as olimpián úgy nyertek Foltánnal ötszázon, hogy az utolsó előtti bójára azt hitték, az már az utolsó, de akkora előnyt harcoltak ki 490 méter alatt, hogy a győzelmük nem forgott veszélyben, így is méterekkel voltak a mezőny előtt. Az 1984-es olimpiára nem utazhatott el a bojkott miatt, ott is favorit lett volna, mert előtte és utána is világbajnoki aranyig jutott.

Az 1991-es vb-n már edzőként vett részt, tanítványai, Szabó Attila és Pálizs Attila nyertek, hamarosan mesteredzőnek választották, egyben a szövetség szakmai bizottságát vezette. 2008-ban a pekingi olimpián a versenyek ellenőre volt, a nemzetközi szövetség (ICF) alelnökének választották.

A Nemzet Sportolója díjat 2004-ben alapították, a halálozások miatt a mostani volt a 13. választás. A jelenlegi tagok: Balczó András (öttusa), Faragó Tamás (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz), Jónyer István (asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!