Kézi-vb: kétszeri hosszabbítás után nyert Egyiptom a magyarok ellen

2023. január 29. – 17:37

Kézi-vb: kétszeri hosszabbítás után nyert Egyiptom a magyarok ellen
Lékai Máté 2012 után célba veheti második olimpiáját – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott sorrendben harmadik vereségével a nyolcadik helyen végzett a világbajnokságon. Egyiptom ellen remekül hajráztak a magyarok, hatgólos hátrányt tüntettek el a második félidőben. Először a hosszabbításban vezettek Bánhidiék, de végül 36-35-re Egyiptom győzött.

A 2011-ben olimpiai negyedik Egyiptom spanyol edzője, Garcia Parrondo arról beszélt a meccs előtt: van rajtuk nyomás, mert a korábbi évek szereplései miatt most már azt várják a szurkolók, hogy szinte mindig az érmekért lesznek harcban. A svédek azonban megakadályozták, hogy elődöntősök legyenek. Parrondo Szegeden is volt szélső, de az igazi nagy sikereit a Ciudad Realban érte el, ahol a magyar szövetségi kapitány, Chema Rodriguez volt a csapattársa. Egyikük sem gondolta úgy, hogy a kettejük presztízsmeccse lenne a mostani, hiszen mégiscsak a hetedik hely a tét.

Az irányító Lékai Máté visszakerült a kezdőcsapatba, Bodó Richárd és Ancsin Gábor volt a két átlövő, Bánhidi Bence beállóban. Székely Márton volt a kapus, a két szélen pedig Pedro Rodriguez és Bóka Bendegúz.

Tíz perc után Egyiptom 9-5-re vezetett, Ancsin nagy kedvvel játszott, és három gólt szerzett ebben a szakaszban, de a magyar védelem nem állt a helyzet magaslatán. Az egyiptomi beálló, Sebib úgy alakította 10-6-ra az állást, hogy háttal állt a kapunak, de valahogy behúzta. A vb egyik legszebb gólja volt, mert két védő szorításában szerezte a találatát.

A 20. perc végére Egyiptom fokozta az iramot, a magyar hibákat kíméletlenül megbüntette, és 14-8-as állásnál kért időt Chema. A 15. egyiptomi gól is demoralizáló volt, úgy tették ki a szélre, hogy Bakir még egy testcselt is bemutatott a visszazáró Bóka mellett, majd őt átverve zavartalanul lőtt a bal felsőbe. A helyi közönség is felhördült. A félidő végére is megmaradt a 6 gólos hátrány (17-11), mert emberelőnyben sem tudott gólt lőni a válogatott, sőt még egyet kapott is, mert Zein pattintása pontos volt.

A második félidő elején valamennyire felkeményedett a magyar védekezés – a kiállítások is ezt jelezték –, de a Barcelonában játszó Zein góljai miatt nem csökkent a különbség. A 44. percben Bodó felső sarkos bombája 22–19-re módosította az állást, vagyis látótávolságon belülre ért a csapat. Parrondo azonnal időt kért, és három góllal megint kényelmessé tették az előnyüket.

Erre volt válasza a magyar csapatnak, és 25–22-re felzárkózott. Majd Bodó lövésével már 26–24-re alakult az állás. Zein egy laza hetessel nem engedte, hogy még szorosabb lesz az eredmény. Ilics gólja újra kettőre szűkítette a különbséget, Szita a szélről hibázott, Lékai viszont egy újabb kivédekezett egyiptomi támadás után a felsőbe lőtt. Egyiptom érezhetően fáradt, elfogytak az ötleteik is, mit lehetne kezdeni a feszessé váló magyar fallal. Zein csúnyán fölé lőtt, 24 másodperccel a vége előtt Chema időt kért. Egy pontos magyar akció kellett a hosszabbításhoz.

Bodóra játszották ki a figurát, aki a kapu alsó sarkába lőtt, így Magyarország kiharcolta a hosszabbítást. (28-28)

Bánhidi góljával először vezetett a magyar csapat, ezt Egyiptom kiegyenlítette a ráadás első öt percének végén. Zein góljára Ilics válaszolt, aztán két szélsőgólt láttunk, és 70 perc után sem született döntés. (31-31) Zein továbbra is tarthatatlan volt, de Bánhidi szinte azonnal egyenlített. Labdaszerzés után Szita nem tudta a szélről bevenni a kaput, Zein a túloldalon igen, Lékai hetese a felső sarokban landolt, ezzel már 33-33 lett. Székely védett, maradt fél perc a döntésre. Pedro beugrott a szélről, kihagyta, de hetest adtak a bírók, azt viszont most Lékai nem tudta értékesíteni, elakadt a labda a kapusban.

A második hosszabbítás második öt percének elején Ahmed Mohamedé volt az első gól, erre Bodó felelt. Elwakil a szélről belőtte a hosszúba, Lékai betörésből szintén. A 36. egyiptomi gólra már nem volt válasza a csapatnak. Az egyiptomiak elterültek a pályán, Sipos is.

Egyiptom–Magyarország 36-35 (kétszer hosszabbítás után)

Az olimpiai selejtező szempontjából ez a nyolcadik pozíció nem is lenne rossz, mert rajtunk kívül csak egy európai válogatott jönne a négyes csoportban a jelenlegi beosztás szerint. Ha viszont Egyiptom a papírformának megfelelően megnyeri az Afrika Bajnokságot jövőre, vagy a svéd, spanyol, német, norvég négyesből nyeri valamelyik nemzet a 2024-es Eb-t, akkor máris átrendeződik minden, és két európaival kell megküzdeni a párizsi olimpiáért 2024 tavaszán. A pontos csoportok majd csak a németországi Eb után alakulnak ki, egy év múlva ilyenkor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!