Kézi-vb: az erődemonstrációt tartó Dánia vár a magyar válogatottra

2023. január 23. – 21:58

Kézi-vb: az erődemonstrációt tartó Dánia vár a magyar válogatottra
Mikkel Hansenék hibátlanul kezdtek, hat góllal elléptek, nem hagytak esélyt Egyiptomnak – Fotó: Johan Nilsson/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország a negyedik középdöntős csoportból kapott ellenfelet a világbajnokság szerdai negyeddöntőjére. Ebben a csoportban Dánia és Egyiptom között dőlt el a csoportelsőség. A vb-címvédő dánok eddig nem mutattak igazán meggyőző játékot, igaz, nem is volt szükségük rá, és hát a vb érdemi része még csak most következik. Feltűnő volt viszont, hogy a most gyengélkedő horvátok ellen csak döntetlenre futotta az erejükből.

Hétfő este azonban űrtempóban kezdtek Egyiptom ellen, ebben nyilván segítette őket, hogy Malmőben kvázi hazai pályán játszhattak. Az első negyedóra végére már 9–3-ra léptek el, Pytlick és Mikkel Hansen is pontosan lőttek, a kapuban Landin állta útját az olykor nem túl jó egyiptomi lövéseknek. Nyolc góllal, 15–7-re is vezettek, a félidő végére tudott valamennyire felkapaszkodni az egykori szegedi szélső, Garcia Parrondo csapata, és öt gólra csökkentették a hátrányukat.

A 40. percben az egyiptomiak kapitányának ismét időt kellett kérnie, mert 21–14-et mutatott az eredményjelző, és nyilván nem szeretett volna még nagyobb verésbe beleszaladni. Dánia nem engedett ki a végére sem, és nagyon magabiztosan nyert 30–25-re, ami azt jelentette, hogy elkerülték a másik favorit Svédországot, és szerda este Stockholmban Magyarországgal találkoznak.

Az előzetes esélyek alapján nem Miklerék lesznek az esélyesek, de az alapcélt, a nyolc közé jutást és az olimpiai selejtezőt elérte a csapat, így tét nélkül, felszabadultan játszhatnak.

A 2024-es tavaszi olimpia selejtező pontos beosztásáról egyelőre még felesleges beszélni, csak az látszik biztosnak, hogy a mieink olyan csoportba kerülnek, amelyikben három európai válogatott lesz.

Azok a nemzetek, amelyek a vb-ről biztosan nem kerülhetnek a selejtezőre: Szerbia, Hollandia, Izland, Portugália, Lengyelország. Nekik a jövő évi Eb kínálhat esélyt az olimpiára való kijutásban. Szlovénia és Horvátország szerencsés esetben kijuthat a vb-ről, ha nem így lesz, akkor az Eb-n javíthatnak, ahonnan két ország mehet a selejtezőre.

A negyeddöntő párosítása:

Magyarország – Dánia, Svédország – Egyiptom, Franciaország – Németország, Norvégia – Spanyolország. Valószínűleg a svédek 20:30-tól játszanak, így a magyarok meccse hat órától kezdődhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!