15 pont levonással sújtják a Juventust számviteli csalás miatt

2023. január 20. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

15 pontot levonnak az olasz rekordbajnok Juventustól, miután az olasz fellebbviteli bíróság bűnösnek mondta ki a klubot és korábbi vezetőit számviteli csalás miatt, írja a La Gazzetta dello Sport olasz sportnapilap. Ez azt jelenti, hogy a futballklub az olasz első osztály harmadik helyéről a tizedikre esik vissza. A frissített ponttáblázat szerint az első helyen álló Napolinak jelenleg 47, a Juventusnak a büntetés után mindössze 22 pontja van 18 forduló után.

A csapatra azért kért pontbüntetést az ügyész, mert kiderült, hogy a klub tavaly novemberben lemondott vezetősége nem létező tőkenyereségeket könyvelt el 2019 és 2021 között, amivel előnybe jutottak a többi olasz csapattal szemben. A Juventus vezetősége átigazolási díjakkal és fizetésekkel trükközött, hogy jobb színben tüntesse fel a klub anyagi helyzetét, mint az valóban volt.

Az ügyészség a számviteli csalásra példaként hozta fel, hogy bár a Juventus hivatalosan azt állította, hogy a csapat 23 játékosa négy hónapra hozzájárult a fizetése csökkentéséhez a Covid elején, valójában csak egy hónapra csökkentették a fizetéseket. Ezenkívül napvilágot láttak eddig nem bejelentett kifizetések Cristiano Ronaldo felé, aki 2018 és 2021 között volt a csapat játékosa.

A bíróság a pontlevonáson kívül a kreatívan könyvelő sportvezetőkre is büntetést szabott ki. A klub korábbi futballért felelős igazgatója, Fabio Paratici két és fél év, a klubelnök Andrea Agnelli és a vezérigazgató Maurizio Arrivabene két év, az igazgatótanács alelnöke, a klublegenda Pavel Nedvěd pedig nyolc hónap eltiltást kapott. Rajtuk kívül a csapat hét korábbi sportvezetőjét sújtották eltiltással. Az eltiltások egyelőre az olasz szövetségen belül érvényesek, azonban kérvényezték az eltiltások Európa- és világszintű kiterjesztését az UEFA-tól és a FIFA-tól.

Maurizio Arrivabene, Pavel Nedvěd és Andrea Agnelli a Juventus–Atalanta mérkőzésen 2021. november 27-én – Fotó: Isabella Bonotto / AFP
Maurizio Arrivabene, Pavel Nedvěd és Andrea Agnelli a Juventus–Atalanta mérkőzésen 2021. november 27-én – Fotó: Isabella Bonotto / AFP

A sportvezetőket áprilisban egyszer már tisztázták a vádak alól bizonyítékok hiányában, azonban novemberben újranyitották az ügyet, miután kulcsfontosságú dokumentumokhoz jutottak az ügyészek, köztük Paratici noteszéhez. A Juventusnak és a sportvezetőknek 30 napjuk van fellebbezni a döntés ellen.

Az eltiltás Paraticit érheti a legkellemetlenebbül, ha az UEFA elfogadja a kérvényt, ugyanis ő jelenleg az angol Tottenham ügyvezető igazgatója. Az UEFA még december elején indított saját vizsgálatot a Juventus ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!