Fontos győzelem a brazilok ellen a kézi-vb-n, elérhető az olimpiai selejtező

2023. január 20. – 19:35

Fontos győzelem a brazilok ellen a kézi-vb-n, elérhető az olimpiai selejtező
Lékai Máté nagy kedvvel és jól játszott a brazilok ellen, az utolsó három gólt ő lőtte – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Második középdöntős mérkőzését már megnyerte a magyar válogatott a kézilabda-világbajnokságon. A 28–25-ös magyar siker megérdemelt. Lékai Máté mellett a 6 gólos Ancsin Gábor is extra teljesítményt nyújtott, a kapuban pedig Mikler Roland villogott. Nagy ziccert fogott a hajrában.

A magyar férfi kézilabda-válogatott két súlyos vereség (Portugália 20–27, Svédország 28–37) után sem veszítette el az olimpiai selejtezős esélyét, és a két demoralizáló kudarcot gyorsan elfelejthetjük, ha vasárnap estére sikerül megkaparintani a középdöntős csoport második helyét a svédek mögött.

Az olimpiai selejtezőhöz egy négyes kötés kell: két magyar és két svéd siker.

Ebből az első összejött. Magyarország eddig mind a hat meccsét megnyerte a brazilokkal szemben, legutóbb a 2021-es vb-n. A tendencia folytatódott, de sok minden történt addig.

Lékai Máté irányított, Ancsin Gábor és Bodó Richárd volt a két átlövő, Bánhidi Bence beálló, Bóka Bendegúz és Pedro Rodríguez a két szélen. Mikler Roland a kapuban egy szép védéssel nyitott, öt perc után 5–2-re vezettünk, Lékai középről, Bodó átlövésből, Bánhidi beállóból, Bóka a szélről volt eredményes.

A magyar védekezés annyira jól működött, hogy a brazil kapitány a 10. percben 7–3-as magyar vezetésnél kénytelen volt időt kérni. A brazilok zavarodottságára jellemző, hogy Hackbarth ugyan jó helyzetben volt, de senkitől sem zavartatva fejbe lőtte Miklert, amiért kiállították két percre. Innen két magyar gól jött, és máris hatgólos volt a magyar vezetés, amire legutóbb az első meccsen, még Dél-Korea ellen volt példa.

Az első negyedóra végére úgy lett 9–4, hogy Mikler kettős emberhátrányban mutatott be nagy bravúrt – a bal kezének sérülésére egy kötés utalt a csuklóján, de más nem –, a 20. perc végén 12–8-at mutatott az eredményjelző, sikerült csírájában elfojtani a brazilok felzárkózási szándékát.

Sipos bennmaradt támadásban, de mivel ő is fejbe lőtte a kapust 13–9-nél, ezért őt is kiküldték két percre a bírók, ebből a hátrányból kettőre feljöttek a brazilok, ekkor érezhetően akadozott a magyarok játéka. Chema nem véletlenül kért időt, de egy labdaeladás után Dupoux a szélről nem hibázott, így már csak egy volt a magyar előny, Rodrigues pedig kiegyenlített, 13–13 lett. Lékai lendítette tovább a csapatot, Joao Silva válaszolt, így a félidőre döntetlennel mehettek a csapatok (14–14). Több volt ebben a félidőben, de az indokolatlan és érthetetlen hibák miatt nem sikerült megtartani a vezetést.

A magyar válogatottra ezen a vb-n jellemző a hullámzás, most 30 percbe is sikerült egy jó adagot besűríteni.

Thiagus Petrus lövésével először vezettek a brazilok, a 35. percben már ismét magyar vezetésnek örülhettünk. 19–17-es magyar vezetésnél Székely hetest fogott – Dupoux először hibázott az egész vb-n, a magyar kapus erre a lövésre szállt be –, Ancsin nagy bombája már átmeneti nyugalmat és háromgólos magyar vezetést jelentett. A 45. percben 23–19-re módosult az állás, Pedro két labdaszerzése, Rosta találata is kellett ehhez, és Mikler is hárított egy ziccert. A következő találat Bókáé volt, háttal a kapunak is eljuttatta a hálóba a labdát.

Két gyors brazil gól után háromra olvadt a magyar előny, de még ebből is okosan lehetett játszani. Pláne, hogy Pedro megtalálta a hosszú sarkot a szélről, így az utolsó tíz perc 25–22-ről indult. Nantes pattintására Szita kapufával válaszolt, Nantes újabb hálószaggató bombájára Chema időkéréssel felelt. Szita lövését kitolta a felsőből a kapus, a magyar védekezés viszont összeállt, az utolsó öt perc 25–24-es magyar vezetéssel kezdődött. Bodó újabb kapufája után egy vontatott brazil támadást láttunk, de Abrahao fölé lőtt. Lékai rossz passza után Mikler ziccert fogott – Nantes rávitte a labdát, de nem tudta elpasszolni a kapus lába mellett –, majd a Fradi irányítója azonnal javította a hibáját, és egy pazar ritmusváltás után értékesítette a helyzetét. Ebben a 15 másodpercben dőlt el a pontok sorsa.

A magyar védelem a helyén volt a hajrában – Fotó: Kovács Tamás / MTI
A magyar védelem a helyén volt a hajrában – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Két perc 20 másodperccel a vége előtt a brazilok időt kértek, Bánhidi kitűnő blokkjáról Mikler ölébe vánszorgott a labda. (14 védéssel zárták le a magyar kapusok a találkozót.) Lékai jól cselezett, és másfél perccel a vége előtt bebiztosította a magyar sikert, mert bedobta a meccslabdát. Jött még egy brazil gól, de ez a lényegen már nem változtatott. Vasárnap a Zöld-foki-szigetekkel találkoznak Lékaiék.

„Igazi csapatmunka volt. Nem volt hibátlan a játékunk, ziccereket hagytunk ki, kicsit sok volt a kiállítás is, ami nem egyszerű. Győztünk, megvan a két pont, készülünk tovább. A másik két, elveszített meccsben is óriási meló volt, az nem alakult jól örülünk, hogy nyertünk” – értékelte az M4-nek a hétgólos Lékai a találkozót.

Mikler Roland beszámolt arról, hogy kemény 48 órán van túl, bedagadt kézzel, szakadással is vállalta a játékot. Fájt a keze, de az adrenalin miatt nem is érezte, mennyire. „Hullámzó meccs volt, nem érdekelt, mennyire hullámzunk, csak a végén mi legyünk fent. Fáradtabbak vagyunk, ezért van ez a hullámzás, de szerencsére győzni tudtunk.”

Magyarország–Brazília 28–25 (14–14)

A csoport másik két mérkőzésén:
Svédország–Izland 35–30 (17–16)
Portugália–Zöld-foki-szigetek 35–23 (14–12)

A csoport állása: 1. Svédország 8 pont, 2. Portugália 5, 3. Magyarország 4, 4. Izland 4, 5. Brazília 3, 5. Zöld-foki-szigetek 0

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!